Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Jadłospis

LISTA ALERGENÓW

 

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

 

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy tj. migdały , orzechy laskowe, orzechy włoskie , nerkowce , orzechy pekan , orzechy brazylijskie , pistacje , orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne
  9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2 

    13. Łubin i produkty pochodne

    14. Mięczaki i produkty pochodne

     

    W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami.

ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZMIAN W JADŁOSPISIE.

 

       

​​​​​JADŁOSPIS

               

Poniedziałek 17.02.25      

 Śniadanie:   150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka/

         60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy z dynią/

         10 g Masło

         10 g Polędwica ze spichrza

         10 g Sałata /pomidor/szczypior ( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Melon

Obiad:            250 ml Zupa ogórkowa z ziemniakami /woda, ogórek kiszony, ziemniaki,

                                  marchew, seler,  pietruszka, śmietana 12 %, por, iść laurowy, lubczyk, 

                                  ziele angielskie, sól /

                       150 g Ryż z warzywami i sosem pomidorowym / ryż biały, pulpa pomidorowa,

                                 cukinia, pieczarki, marchew, seler, pietruszka, olej Kujawski, przyprawy /

                       150 ml Kompot z owoców leśnych  b/c   ( 1, 3, 7, 9)

Podwieczorek:150 ml Mleko gotowane

                        1 porcja Rogal maślany z masłem  ( 1, 7 )

 Wtorek 18.02.25      

 Śniadanie:   250 ml Zupa mleczna z zacierką /mleko, mąka, jajka, miód /

         60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy z dynią/

         10 g Masło

         10 g Dżem brzoskwiniowy 100 % b/c

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Jabłko

Obiad:            250 ml Zupa pomidorowa z makaronem /woda, marchew, seler, pietruszka, por,  

                                  koncentrat pomidorowy, śmietana 12 %, makaron gwiazdka, liść laurowy,  

                                  lubczyk, ziele angielskie, sól /

                       80 g Kotlet z piersi indyka / filet z piersi indyka, jajka, bułka tarta, olej Kujawski, 

                               przyprawa do kurczaka /

                       100 g Ziemniaki z koperkiem

                        50 g Mizeria z jogurtem naturalnym Zott

                       150 ml Kompot wieloowocowy        (1, 3, 7, 9)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   
 Podwieczorek:150 g Kisiel wiśniowy na gęsto

                        1 porcja Banan  ( 1, 7 )

                     

                                                                                                         

Środa 19.02.25     

 Śniadanie:   150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka  /

         60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy z dynią/

         10 g Masło

         1 szt Pasta z kurczaka z pomidorami suszonymi

         10 g Sałata/ papryka czerwona/szczypior

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Pomarańcze

Obiad:            250 ml Zupa ziemniaczana  /woda, ziemniaki, marchew,  pietruszka, seler, por,

                                   czosnek, majeranek, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy,  sól / 

                       150 g Łazanki z mięsem i kapustą  / makaron łazanki, szynka b/k, łopatka b/k,

                                 kapusta kiszona, kapusta biała świeża, cebula, olej Kujawski /

                       150 ml Kompot z owoców leśnych  b/c     ( 1, 3, 7, 9 )

Podwieczorek:150 g Jogurt naturalny Zott z owocami suszonymi, pestkami słonecznika,

                                  płatkami owsianymi /

                                 

Czwartek 20.02.25

Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno/

         60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                               razowy z dynią/

         10 g Masło

         10 g Twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem

         10 g Sałata/ogórek świeży/szczypior

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Jabłko

Obiad:            250 ml Zupa neapolitanka /woda, ziemniaki, marchew, pietruszka,  por,  seler,

                                  ser żółty, makaron nitka, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie /                         

                       80 g Bioderko pieczone / bioderko z kurczaka, olej Kujawski, przyprawa do kurczaka /

                       100 g Ziemniaki z koperkiem

                        50 g Fasolka zielona gotowana

                       150 ml Kompot wieloowocowy         (1, 3 , 7, 9)

Podwieczorek:150 ml Herbata owocowa

                        1 porcja Ciasto ze śliwkami / wypiek własny  / ( 1 ,7 )

                                                                                                                                                    

                       

                                                                                                                                                                                                           

 

 

Piątek 21.02.25

Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno/

         60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                               razowy z dynią/

         10 g Masło

         10 g Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

         10 g Sałata / pomidor/ szczypior   ( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Jabłko

Obiad:            250 ml Zupa ryżowa / woda, marchew, seler, pietruszka, por, ryż, lubczyk,

                                  ziele angielskie, liść laurowy /

                       80 g Ryba panierowana / filet z dorsza ze skórą, bułka tarta, jajka, olej Kujawski,

                               przyprawa do ryby /

                       100 g Ziemniaki z koperkiem

                       50 g Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka

Podwieczorek: 150 ml Mleko gotowane

                        1 op Cripsy z jabłka 100 % naturalne  b/c  ( 7 )

                                                                                        

        

    

 

 

 

 

 

 

           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Data dodania: 2024-06-18 14:24:49
Data edycji: 2025-02-16 21:05:56
Ilość wyświetleń: 2396
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej