Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Jadłospis

LISTA ALERGENÓW

 

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

 

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy tj. migdały , orzechy laskowe, orzechy włoskie , nerkowce , orzechy pekan , orzechy brazylijskie , pistacje , orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne
  9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne

W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami.

 

POSZCZEGÓLNE SKŁADNIKI POTRAW DOSTĘPNE SĄ U INTENDENTA.

 

 

JADŁOSPIS

Poniedziałek 16.12.24      

 Śniadanie:   150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka/

         60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy z dynią/

         10 g Masło

         10 g Polędwica ze spichrza

         10 g Sałata /papryka czerwona/szczypior ( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Jabłko

Obiad:            250 ml Kapuśniak z ziemniakami /woda, kapusta kiszona, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, por, liść laurowy, lubczyk, ziele angielskie, sól/         

                       150 g Makaron świdry z warzywami i sosem pomidorowym / makaron świdry kolorowy, cukinia, pieczarki, marchew, pietruszka, por, cebula, pulpa pomidorowa, olej Kujawski, przyprawa włoska /                            

                       150 ml Kompot wieloowocowy  b/c   (1, 3, 7, 9)

Podwieczorek:150 ml Mleko sojowe

                       1 porcja Rogal maślany z masłem i miodem   ( 1, 7 )

Wtorek 17.12.24      

 Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno/

         60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy z dynią/

         10 g Masło

         10 g Ser żółty

         10 g Sałata / ogórek kiszony   ( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Pomarańcza

Obiad:            250 ml Zupa pomidorowa z makaronem kulka /woda, koncentrat pomidorowy, marchew,   

                                   pietruszka, seler, por, makaron kulka, śmietana 12 %, pietruszka zielona, liść

                                   laurowy, lubczyk, sól /

                       80 g Kotlet mielony drobiowy z masłem i pietruszką zieloną / pierś z kurczaka, masło,

                               bułka tarta, jajka, pietruszka zielona, olej Kujawski, przyprawa do kurczaka /

                        100 g Ziemniaki z koperkiem                                                                                                                                                                                                                                 

                        50 g Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, papryki czerwonej z jogurtem  

                                 naturalnym Zott

                       150 ml Kompot z owoców leśnych (1, 3, 7, 9)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Podwieczorek:150 g Kisiel cytrynowy na gęsto

                         ½ Banan ( 7 )

                                                                                                                                              

Środa 18.12.24      

 Śniadanie:   150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka /

         60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy z dynią/

         10 g Masło

         10 g Szynka konserwowa

         10 g Sałata/ ogórek świeży/szczypior

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Mus owocowy Kubuś

Obiad:            250 ml Krem z białych warzyw z grzankami /woda, ziemniaki, kalafior, seler, por,

                                   pietruszka, por, grzanki pszenne, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, sól / 

                      150 g  Kopytka ze szpinakiem / ziemniaki, mąka, szpinak, mąka ziemniaczana, jajka, 

                                  masło /

                       50 g Surówka z marchewki, jabłka z jogurtem naturalnym Zott                            

                      150 ml Kompot wieloowocowy  b/c           ( 1, 3, 9 )

Podwieczorek:250 Płatki zbożowe z mlekiem / mleko, płatki corn flakes, płatki miodowe, płatki

                               czekoladowe    ( 1, 7 )

 

Czwartek  19.12.24

Śniadanie: 150 ml Kakao na mleku  b/c / mleko, kakao decomorreno /

      60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb  razowy z dynią/

      10 g Masło

      10 g Twaróg ze szczypiorkiem i rzodkiewką

      10 g Sałata /pomidor /szczypior

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Jabłko

Obiad:            250 ml Zupa jarzynowa z ziemniakami  /woda, ziemniaki, kalafior, marchew, seler

                                   pietruszka, fasolka zielona, por, śmietana 12 %, ziele angielskie, lubczyk, liść 

                                      laurowy, sól/                                

                       80 g Gulasz drobiowy /filet z piersi indyka, mąka, olej Kujawski, przyprawa do kurczaka

                       100 g Kasza pęczak

                       50 g Fasolka zielona gotowana

                      150 ml Kompot z owoców leśnych  (1, 3, 7, 9)

Podwieczorek:150 g Jogurt naturalny z granolą owocową  ( 1, 7 )

 

Piątek 20.12.24      

 Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno/

         60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb   razowy z dynią/

         10 g Masło

         10 g Pasta jajeczna z awokado i szczypiorkiem

         10 g Sałata /rzodkiewka/szczypior(1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Mandarynka

Obiad:            250 ml Barszcz czerwony z ziemniakami /woda, buraki, ziemniaki, seler, marchew,

                                   pietruszka, por, śmietana 12 %, cytryna, czosnek, liść laurowy, lubczyk,

                                   ziele angielskie, sól /

                       80 g Ryba panierowana / filet z dorsza z/s, jajka, bułka tarta, olej Kujawski,

                               przypraw do ryby /

                       100 g Ziemniaki z koperkiem

                        50 g Surówka z kapusty kiszonej z marchewką

                       150 ml Herbata miętowa  ( 1,4,7,9 )

Podwieczorek:150 ml Herbata owocowa

                        1 porcja Pierniki w czekoladzie z nadzieniem ( 1 )

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

                                                                                                                                        

 

ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZMIAN W JADŁOSPISIE

Data dodania: 2024-06-18 14:24:49
Data edycji: 2024-12-15 19:28:12
Ilość wyświetleń: 1585
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej