81-558 Gdynia Orłowo
ul. Miodowa 16
LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały , orzechy laskowe, orzechy włoskie , nerkowce , orzechy pekan , orzechy brazylijskie , pistacje , orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami
ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZMIAN W JADŁOSPISIE
POSZCZEGÓLNE SKŁADNIKI POTRAW DOSTĘPNE SĄ U INTENDENTA
JADŁOSPIS
Poniedziałek 14.04.25
Śniadanie: 150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka/
60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Polędwica ze spichrza
10 g Sałata/ pomidor/ szczypior ( 1, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Jabłko
Obiad: 250 ml Neapolitanka z makaronem /woda, marchew, seler, pietruszka, por,
ser żółty, kapusta świeża, liść laurowy, lubczyk, ziele angielskie, sól /
150 g Placki ziemniaczane z sosem jogurtowo-ziołowym / ziemniak, jajka,
mąka, jogurt naturalny Zott, olej Kujawski, czosnek, koper /
150 ml Kompot z owoców leśnych b/c ( 1, 3, 7, 9)
Podwieczorek:150 ml Mleko gotowane
1 porcja Rogal maślany z masłem i miodem ( 1, 7 )
Wtorek 15.04.25
Śniadanie: 150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno/
60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Serek śmietankowy Almette
10 g Sałata/ ogórek świeży/rzodkiewka/szczypior
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Melon
Obiad: 250 ml Zupa ziemniaczana /woda, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler
czosnek, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie /
80 g Pieczeń rzymska / szynka b/k, łopatka b/k, jajka, mąka, mąka ziemniaczana
bułka tarta, olej Kujawski, przyprawa do mielonego /
100 g Kasza bulgur
50 g Surówka z buraków i jabłka
150 ml Kompot wieloowocowy (1, 7, 9)
Podwieczorek:150 g Budyń czekoladowy b/c z musem z truskawek
Środa 16.04.25
Śniadanie: 150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka /
60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Pasta z kurczaka z pomidorami suszonymi
10 g Sałata/ papryka czerwona/szczypior
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Jabłko
Obiad: 250 ml Fasolowa z ziemniakami /woda, ziemniaki, marchew, fasola Jaś,
pietruszka, seler, por, majeranek, czosnek, lubczyk, sól,
ziele angielskie, liść laurowy /
150 g Makaron z kurczakiem ze szpinakiem / makaron kokardka, pierś z kurczaka,
szpinak, cebula, por, olej Kujawski , przyprawa włoska /
Podwieczorek:150 g Serek Danio waniliowy
1 porcja Chrupki kukurydziane ( 7 )
Czwartek 17.04.25
Śniadanie: 150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno/
60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Ser żółty Gouda
10 g Sałata/ pomidor/szczypior
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Pomarańcze
Obiad: 250 ml Zupa brokułowa z ryżem /woda, brokuły, marchew, seler, pietruszka
ryż, por, iść laurowy, lubczyk, ziele angielskie, sól /
80 g Kotlet schabowy / schab b/k, jajka, bułka arta, olej Kujawski, przyprawa do
pieczeni /
100 g Ziemniaki z koperkiem
50 g Mizeria z jogurtem naturalnym Zott
150 ml Kompot wieloowocowy (1, 3, 7, 9)
Podwieczorek:150 g Kisiel wiśniowy na gęsto
1 porcja Banan ( 1 )
Piątek 18.04.25
Śniadanie: 150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno/
60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Jajko gotowane
10 g Sałata / ogórek kiszony ( 1, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Jabłko
Obiad: 250 ml Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną / woda, kalafior, fasolka, marchew, seler,
pietruszka, por, kasza jaglana, śmietana 12%, lubczyk, ziele angielskie, liść
laurowy /
80 g Paluszki rybne / paluszki rybne z dorsza, olej Kujawski /
100 g Ziemniaki z koperkiem
50 g Surówka z kapusty kiszonej, marchwi i jabłka
150 ml Herbata miętowa ( 1, 3, 4, 7, 9 )
Podwieczorek: 150 ml Sok Kubuś marchew/banan/jabłko
1 porcja Biszkopty Petitki b/c
81-558 Gdynia Orłowo
ul. Miodowa 16