Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Jadłospis

LISTA ALERGENÓW

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

 SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy tj. migdały , orzechy laskowe, orzechy włoskie , nerkowce , orzechy pekan , orzechy brazylijskie , pistacje , orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne
  9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne

W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami

ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZMIAN W JADŁOSPISIE

 

POSZCZEGÓLNE SKŁADNIKI POTRAW DOSTĘPNE SĄ U INTENDENTA

JADŁOSPIS

Poniedziałek 08.12.25      

 Śniadanie:   150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka/

         60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb

                 razowy z dynią/

         10 g Masło

         10 g Polędwica z indyka

         10 g Sałata/pomidor/szczypior ( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Jabłko

Obiad:            250 ml Zupa grochowa z ziemniakami /woda, ziemniaki, groch łuskany, marchew, seler,  

                                  pietruszka, sól, czosnek,  lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie / 

                       150 g Placki ziemniaczane z sosem jogurtowym  / ziemniaki, mąka, jajka, cebula,

                                 Jogurt naturalny Zott, olej Kujawski, czosnek, koper świeży/

                       150 ml Kompot wieloowocowy         (1, 3 , 7, 9)

 Podwieczorek:150 g Jogur pitny owocowy

                           1 porcja Biszkopty Petitki b/c

                       

Wtorek 09.12.25

Śniadanie:  150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno  /

       60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb

                 razowy z dynią/                        

       10 g  Masło

       10 g  Twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem

       10 g  Sałata/ogórek świeży/szczypior ( 1, 3, 7 )                                     

II Śniadanie: 1 porcja 80 g Pomarańcze

Obiad:           250 ml  Zupa ogórkowa z ziemniakami /woda, ziemniaki, ogórek kiszony, marchew,

                                 seler, pietruszka, por, śmietana 12 %, liść laurowy,  lubczyk, ziele angielskie, sól

                      80 g Strogonow /schab b/k, ogórek kiszony, papryka czerwona, koncentrat pomidorowy

                               cebula, olej Kujawski /

                      100 g Ryż biały

                       50 g Marchewka mini gotowana

                      150 ml Kompot wieloowocowy  ( 1, 7, 9 )

Podwieczorek:150 g Kisiel cytrynowy na gęsto

                        1 porcja Banan ( 1 , 7 )

                      

Środa 10.12.25

Śniadanie:  150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka /

       60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb

                 razowy z dynią/                        

       10 g  Masło

       10 g Szynka gotowana

       10 g  Sałata/pomidor/szczypior ( 1, 7 )

II Śniadanie: 1 porcja 80 g Jabłko

Obiad:           250 ml Krem z kalafiora z grzankami  /woda, ziemniaki, kalafior, marchew, seler,

                                  pietruszka, grzanki pszenne, por, lubczyk, ziele angielskie, sól /         

                     150 g Spaghetti z mięsem i sosem / makaron nitka, szynka b/k, łopatka b/k, pulpa

                               Pomidorowa, olej Kujawski, przyprawa włoska /

                     150 ml Kompot wieloowocowy        (1, 3, 7, 9)                                                            

Podwieczorek:150 ml Mleko gotowane

                        1 porcja Pierniczki nadziewane ( 1 , 7 )

 

Czwartek 11.12.25 

Śniadanie:   250 ml Owsianka z owocami suszonymimleko 2 %, płatki owsiane, żurawina,

                               rodzynki, śliwka suszona, siemię lniane, miód /

         60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                             

                 razowy z dynią/

         10 g Masło

         10 g Dżem brzoskwiniowy 100 %

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Seler naciowy/marchew

Obiad:            250 ml Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną /woda, brokuł, marchew, pietruszka,

                                  fasolka zielona, seler, kalafior, kasza jaglana, śmietana 12 %, por, lubczyk, sól,

                                  ziele angielskie, liść laurowy /

                       80 g Bioderko pieczone / bioderka z kurczaka, olej Kujawski, przyprawa do kurczaka /

                       100 g Ziemniaki z koperkiem

                       50 g Surówka z selera, żurawiny z jogurtem naturalnym Zott

                      150 ml Herbata owocowa  ( 1, 3, 7, 9 )

Podwieczorek:150 ml Sok Kubuś marchew/banan/jabłko

                        1 porcja Chrupki kukurydziane

                      

Piątek 12.12.25      

 Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno/

         60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb

                 razowy z dynią/

         10 g Masło

         10 g Jajko gotowane

         10 g Sałata/pomidor/szczypior ( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Mandarynka

Obiad:            250 ml Zupa koperkowa z kluseczkami /woda, marchew, seler, pietruszka, por, mąka

                                  jajka, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, sól / 

                      80 g Paluszki rybne

                      100 g Ziemniaki z koperkiem

                      50 g Surówka z ogórka kiszonego, jabłka, groszku zielonego z jogurtem naturalnym

                              Zott

                      150 ml Herbata miętowa         (1, 4 , 3 , 7, 9)

 Podwieczorek:150 g Jogurt naturalny z granolą zbożową z malinami ( 1 , 7 )

                       

                       

                  

 

      

 

                  

 

                                                              

Data dodania: 2024-06-18 14:24:49
Data edycji: 2025-12-05 08:12:41
Ilość wyświetleń: 6501
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej