Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Jadłospis

 

LISTA ALERGENÓW

 

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

 

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy tj. migdały , orzechy laskowe, orzechy włoskie , nerkowce , orzechy pekan , orzechy brazylijskie , pistacje , orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne

9. Seler zwyczajny i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2

13. Łubin i produkty pochodne

14. Mięczaki i produkty pochodne

 

W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami.

 

 

 

JADŁOSPIS

 

 

 

Poniedziałek 09.09.24

Śniadanie:     150 ml Kawa zbożowa na mleku /mleko, kawa Inka/

         60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy  

                z dynią/

         10 g Masło

         10 g Polędwica ze Spichrza

         10 g Sałata /papryka czerwona/ szczypior

           ( 1, 7 )

II Śniadanie:   80 g Brzoskwinia

Obiad:             250 ml Zupa ogórkowa z ziemniakami /woda, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew,

                                  seler, pietruszka, por, śmietana, przyprawy, sól/ (1, 7, 9 )

                      150 g Ryż z musem z jabłek

                      150 ml Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: 150 ml Mleko gotowane

                        1 szt Rogal maślany z masłem (1, 7)

Wtorek 10.09.24      

Śniadanie:  150 ml Kakao na mleku /mleko, kakao/ 

        60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy  

                z dynią/

        10 g Masło

        10 g Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

        10 g Sałata /ogórek świeży/ szczypior

         ( 1, 7 )

II Śniadanie: 80 g Jabłko

Obiad:           250 ml Zupa neapolitanka z makaronem /woda, makaron, ser żółty, marchew, seler, ,                

                                pietruszka, por, śmietana, pietruszka zielona, przyprawy, sól/

                      80 g Kotlet z piersi indyka /filet z piersi indyka, jajka, bułka tarta, olej, przyprawy/

                      100 g Ziemniaki z koperkiem

                       50 g Fasolka zielona gotowana

                      150 ml Kompot z owoców leśnych ( 1, 3, 7, 9)

Podwieczorek:130 ml Jogurt pitny owocowy

                       1 porcja Biszkopty b/c  ( 1, 7)

                       

Środa 11.09.24        

Śniadanie:  150 ml Kawa zbożowa na mleku /mleko, kawa Inka/ 

        60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy  

                z dynią/

        10 g Masło

        10 g Szynka konserwowa

        10 g Sałata /pomidor/ szczypior  (1, 7 )

II Śniadanie:  80 g Arbuz

Obiad:            250 ml Krem z marchwi z grzankami /woda, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka,    

                                 grzanki pszenne, por, pietruszka zielona, przyprawy, sól/

                      150 g Spaghetti z mięsem i sosem pomidorowym /makaron, szynka b/k, łopatka b/k,

                                 pulpa pomidorowa, olej, przyprawy/

                      150 ml Kompot wieloowocowy (1, 3, 7, 9 )

Podwieczorek:150 ml Herbata owocowa

                       1 porcja Ciastka zbożowe z morelą (1 )

                       

Czwartek 12.09.24      

Śniadanie:  150 ml Kawa Inka na mleku /mleko, kawa Inka/ 

        60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy  

                z dynią/

        10 g Masło

        10 g Ser żółty

        10 g Sałata /ogórek małosolny  (1,7 )

II Śniadanie:  80 g Jabłko

Obiad:            250 ml Zupa selerowa z kluseczkami /woda, marchew, seler, pietruszka, por, śmietana,  

                                  mąka, jajka, przyprawy, sól/

                      80 g Bioderko pieczone /bioderka z kurczaka, woda, olej, przyprawy/

                      100 g Ziemniaki z koperkiem

                       50 g Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, papryki żółtej z jogurtem naturalnym

                      150 ml Kompot z owoców leśnych (1, 3, 7, 9 )

Podwieczorek:150 g Kisiel wiśniowy na gęsto

                       1 porcja Chrupki kukurydziane Tygryski    ( 1 )

                       

                       

Piątek 13.09.24      

Śniadanie:  150 ml Kakao na mleku /mleko, kakao/ 

        60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy  

                z dynią/

        10 g Masło

        10 g Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

        10 g Sałata /pomidor/ szczypiorek (1, 3, 7)

II Śniadanie:  80 g Arbuz

Obiad:            250 ml Zupa kaszkowa /woda, kasza manna, marchew, seler, pietruszka,    

                               por,  śmietana, przyprawy, sól/

                      80 g Ryba panierowana  /filet z dorsza, jajka, bułka tarta, olej, przyprawy/

                      100 g Ziemniaki z koperkiem

                       50 g Surówka z kapusty kiszonej, marchwi, jabłka z jogurtem naturalnym

                      150 ml Herbata miętowa (1, 3, 4, 7, 9 )

Podwieczorek:150 ml Sok Kubuś marchew, banan, brzoskwinia

                       ½ Jabłko

                       

                       

ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZMIAN W JADŁOSPISIE

 

 

Data dodania: 2024-06-18 14:24:49
Data edycji: 2024-09-09 13:10:54
Ilość wyświetleń: 333
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej