81-558 Gdynia Orłowo
ul. Miodowa 16
LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały , orzechy laskowe, orzechy włoskie , nerkowce , orzechy pekan , orzechy brazylijskie , pistacje , orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami
ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZMIAN W JADŁOSPISIE.
POSZCZEGÓLNE SKŁADNIKI POTRAW DOSTĘPNE SĄ U INTENDENTA.
JADŁOSPIS
Piątek 01.08.25
Śniadanie: 150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno /
60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Ser żółty Gouda
10 g Sałata/pomidor/szczypior ( 1, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Jabłko
Obiad: 250 ml Krupnik z ziemniakami /woda, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler,
kasza jęczmienna, por, lubczyk, sól, ziele angielskie, liść laurowy /
150 g Makaron z twarogiem i truskawkami / makaron kokarda, twaróg biały,
truskawka świeża /
150 ml Herbata owocowa ( 1, 3, 7, 9 )
Podwieczorek:130 g Serek Danio waniliowy
1 porcja Chrupki kukurydziane ( 7 )
Poniedziałek 04.08.25
Śniadanie: 150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka/
60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Polędwica drobiowa
10 g Sałata/papryka świeża/szczypior ( 1, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Arbuz
Obiad: 250 ml Zupa jarzynowa z ziemniakami /woda, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka
kasza jęczmienna, por, śmietana 12 %, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie /
150 g Placki z jabłkiem / jabłka, mąka, jajka, mleko, jogurt naturalny Zott, cukier
waniliowy, olej Kujawski /
150 ml Herbata owocowa (1, 3, 7, 9)
Podwieczorek:150 g Jogurt naturalny Zott z granolą zbożową z żurawiną
Wtorek 05.08.25
Śniadanie: 150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno /
60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Ser żółty
10 g Sałata/ogórek małosolny ( 1, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Morela
Obiad: 250 ml Zupa pomidorowa z makaronem/woda, koncentrat pomidorowy, marchew,
pietruszka, seler, makaron kulka, por, śmietana 12 %, lubczyk, sól,
ziele angielskie, liść laurowy /
80 g Kotlet mielony / szynka b/k, łopatka b/k, jajka, bułka tarta, cebula, olej
Kujawski, przyprawa do mielonego /
100 g Ziemniaki z koperkiem
50 g Mizeria z jogurtem naturalnym Zott
150 ml Kompot wieloowocowy ( 1, 3, 7, 9 )
Podwieczorek:150 g Budyń czekoladowy z musem truskawkowym
Środa 06.08.25
Śniadanie: 150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka /
60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Szynka konserwowa
10 g Sałata/pomidor/szczypior ( 1, 3, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Jabłko
Obiad: 250 ml Zupa ziemniaczana /woda, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, por,
czosnek, liść laurowy, lubczyk, ziele angielskie, sól /
150 g Kasza z mięsem, warzywami i sosem pomidorowym / kasza pęczak, pulpa
pomidorowa, szynka b/k, łopatka b/k, cukinia, pieczarki, marchew, pietruszka, por,
olej Kujawski, przyprawa włoska /
150 ml Kompot wieloowocowy (1, 7, 9)
Podwieczorek:150 ml Herbata owocowa
1 porcja Chałka drożdżowa z masłem i miodem
Czwartek 07.08.25
Śniadanie: 150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno /
60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem
10 g Sałata/ogórek świeży/szczypiorek( 1, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Arbuz
Obiad: 250 ml Zupa ogórkowa z ryżem /woda, ogórek kiszony, marchew, pietruszka
seler, ryż, por, śmietana 12 %, lubczyk, sól, ziele angielskie, liść laurowy /
80 g Gulasz wieprzowy / szynka b/k, woda, mąka, cebula, olej Kujawski,
papryka czerwona mielona, przyprawa do gulaszu /
100 g Ziemniaki z koperkiem
50 g Surówka z buraków z jabłkiem
150 ml Kompot wieloowocowy ( 1, 3, 7, 9 )
Podwieczorek: 150 g Kisiel cytrynowy na gęsto
1 porcja Biszkopty Petitki b/c ( 1 )
Piątek 08.08.25
Śniadanie: 150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno/
60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Jajko gotowane
10 g Sałata/pomidor/szczypior ( 1, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Banan
Obiad: 250 ml Zupa kaszkowa /woda, marchew, seler, pietruszka, kasza manna, por,
lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie /
80 g Kotlet z ryby / filet z dorsza b/s, jajka, bułka tarta, cebula, olej Kujawski,
przyprawa do ryby /
100 g Ziemniaki z koperkiem
50 g Surówka z kapusty kiszonej, marchwi i jabłka
150 ml Herbata miętowa (1, 3, 7, 9)
Podwieczorek:200 ml Sok pomarańczowy Tymbark
1 porcja Wafle ryżowe naturalne ( 1 )
81-558 Gdynia Orłowo
ul. Miodowa 16