Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Jadłospis

 

LISTA ALERGENÓW

 

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

 

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy tj. migdały , orzechy laskowe, orzechy włoskie , nerkowce , orzechy pekan , orzechy brazylijskie , pistacje , orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne

9. Seler zwyczajny i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2

13. Łubin i produkty pochodne

14. Mięczaki i produkty pochodne

 

W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami

 

 

ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZMIAN W JADŁOSPISIE.

POSZCZEGÓLNE SKŁADNIKI POTRAW DOSTĘPNE SĄ U INTENDENTA.

 

 

JADŁOSPIS

 

 

Poniedziałek 14.09.25       


 Śniadanie:   150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka/
         60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
                 razowy z dynią/ 
         10 g Masło
         10 g Szynka konserwowa
         10 g Sałata/pomidor/szczypior ( 1, 7 )
II Śniadanie:  1 porcja 80 g Jabłko
Obiad:            250 ml Zupa koperkowa z kluseczkami /woda, koper, marchew,  seler, pietruszka 
                                   mąka, jajka, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie /  
                       150 g Placki ziemniaczane z cukinią i sosem ziołowym  / ziemniaki, cukinia, mąka 
                                 jajka, jogurt naturalny, czosnek, koper /
                      150 ml Kompot wieloowocowy         (1, 3, 7, 9) 
                                                          Podwieczorek:150 ml Koktajl truskawkowy / maślanka naturalna, truskawki /
                        1 porcja Wafle ryżowe naturalne ( 1 )
             

         
Wtorek 15.09.25  


            Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno  /
         60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                      
                 razowy z dynią/ 
         10 g Masło
         10 g Ser żółty Goda
         10 g Sałata/ogórek świeży/szczypior ( 1, 7 )
II Śniadanie:  1 porcja 80 g Śliwka
Obiad:            250 ml Zupa ziemniaczana  /woda, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler,  por
                                  czosnek, lubczyk, sól, ziele angielskie, liść laurowy /
                       80 g Gulasz wieprzowy / szynka b/k, woda, mąka, cebula, olej Kujawski, przyprawa
                               do gulaszu /
                       100 g Kasza gryczana
                        50 g Ogórek kiszony
                      150 ml Kompot wieloowocowy  ( 1, 3, 7, 9 )
Podwieczorek:150 g Deser jogurtowy z granolą zbożową ( 1 , 7 )
                       


Środa 16.09.25 


Śniadanie:  150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka /
       60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb 
                 razowy z dynią/                  
       10 g  Masło
       10 g  Polędwica drobiowa
       10 g  Sałata/pomidor/szczypior ( 1, 3, 7 )                                      
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Seler naciowy/marchew
Obiad:           250 ml  Zupa fasolowa z ziemniakami /woda, fasola Jaś, ziemniaki, marchew, seler, 
                                  pietruszka, por, czosnek, liść laurowy,  lubczyk, ziele, angielskie, sól /
                     150 g  Makaron z kurczakiem i szpinakiem/ makaron kokardka, pierś z kurczaka, 
                                szpinak, śmietanka 12 %, cebula, czosnek, olej Kujawski, przyprawa do 
                                kurczaka /
                     150 ml Kompot wieloowocowy        (1, 3 , 7, 9)           
Podwieczorek:250 ml Płatki zbożowe z mlekiem / mleko 2 %, płatki cornflakes, płatki miodowe, 
                                   płatki czekoladowe / ( 1 , 7 )
                     

Czwartek 17.09.25  


Śniadanie:   250 ml Zupa mleczna z zacierką / mleko 2 %, jajka, mąka, miód /
         60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                      
                 razowy z dynią/ 
         10 g Masło
         10 g Dżem brzoskwiniowy 100 %
II Śniadanie:  1 porcja 80 g Jabłko
Obiad:            250 ml Zupa neapolitanka /woda, marchew, pietruszka,  seler, ser żółty, makaron 
                                 nitka , por, lubczyk, sól,  ziele angielskie, liść laurowy /
                       80 g Kotlet mielony / szynka b/k, łopatka b/k, jajka, bułka tarta, cebula, olej 
                               Kujawski, przyprawa do mielonego /
                       100 g Ziemniaki z koperkiem
                       50 g Surówka z kapusty pekińskiej, papryki czerwonej, pomidora z jogurtem 
                              naturalnym
                      150 ml Kompot wieloowocowy  ( 1, 3, 7, 9 )
Podwieczorek:150 ml Kisiel wiśniowy na gęsto
                        1 porcja Chrupki kukurydziane
                     
  
Piątek 18.09.25       


 Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno/
         60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
                 razowy z dynią/ 
         10 g Masło
         10 g Jajko gotowane
         10 g Sałata/pomidor/szczypior ( 1, 7 )
II Śniadanie:  1 porcja 80 g Banan
Obiad:            250 ml Zupa brokułowa z ryżem /woda, brokuł, marchew, seler, pietruszka, por, 
                                  ryż, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie /  
                      80 g Kotlet z ryby / filet z dorsza b/s, jajka, bułka tarta, cebula, olej Kujawski, 
                              przyprawa do ryby /
                      100 g Ziemniaki z koperkiem
                      50 g Pomidor ze szczypiorem
                     150 ml Herbata miętowa         (1, 4 , 3 , 7, 9) 
                                                                   Podwieczorek:150 ml Sok Kubuś marchew /banan /jabłko
                        1 porcja Jabłko
                        

 

 

 

Data dodania: 2024-06-18 14:24:49
Data edycji: 2025-09-14 21:37:50
Ilość wyświetleń: 5259
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej