Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Jadłospis

 

LISTA ALERGENÓW

 

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

 

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy tj. migdały , orzechy laskowe, orzechy włoskie , nerkowce , orzechy pekan , orzechy brazylijskie , pistacje , orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne

9. Seler zwyczajny i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2

13. Łubin i produkty pochodne

14. Mięczaki i produkty pochodne

 

W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami

 

 

ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZMIAN W JADŁOSPISIE.

 

POSZCZEGÓLNE SKŁADNIKI POTRAW DOSTĘPNE SĄ U INTENDENTA.

 

JADŁOSPIS

Poniedziałek 23.06.25       
 Śniadanie:   150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka  /
         60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                      
                 razowy z dynią/ 
         10 g Masło
         10 g Krakowska drobiowa
         10 g Sałata/pomidor/szczypior  ( 1, 7 )
II Śniadanie:  100 ml Sok Kubuś marchew/banan/jabłko
Obiad:            250 ml Krupnik z ziemniakami /woda, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler,
                                  kasza jęczmienna, por, lubczyk, sól, ziele angielskie, liść laurowy /
                      150 g Placki z jabłkiem / jabłka, mąka, jajka, jogurt naturalny, cukier waniliowy, 
                                proszek do pieczenia, olej Kujawski /
                      150 ml Kompot wieloowocowy  ( 1, 3, 7, 9 )
Podwieczorek:130 g Serek Danio waniliowy
                       1 porcja Chrupki kukurydziane ( 7 )


Wtorek 24.06.25       
 Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno/
         60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
                 razowy z dynią/ 
         10 g Masło
         10 g Twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem
         10 g Sałata/ogórek świeży/szczypior ( 1, 7 )
II Śniadanie:  1 porcja 80 g Jabłko
Obiad:            250 ml Zupa neapolitanka z makaronem /woda, marchew,  seler, pietruszka, ser żółty,
                                  makaron nitka, por, śmietana 12 %, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie /  
                      80 g Pulpet w sosie pomidorowym / szynka b/k, łopatka b/k, jajka, mąka, koncentrat 
                               pomidorowy, mąka ziemniaczana, marchew, pietruszka, Kujawski, przyprawa do 
                               mielonego /
                      100 g Ziemniaki z koperkiem
                      50 g Surówka z białej kapusty, marchwi i jabłka z jogurtem naturalnym
                      150 ml Kompot wieloowocowy         (1, 3, 7, 9) 
                Podwieczorek:150 g Galaretka / różne smaki /
                       1 porcja Biszkopt b/c  ( 1  )


Środa 25.06.25  
               Śniadanie:   150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka  /
         60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                      
                 razowy z dynią/ 
         10 g Masło
         10 g Polędwica ze spichrza
         10 g Sałata/pomidor/szczypior  ( 1, 7 )
II Śniadanie:  1 porcja 80 g Arbuz
Obiad:            250 ml Zupa kalafiorowa z ziemniakami /woda, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler,
                                  kalafior, por, śmietana 12 %,  lubczyk, sól, ziele angielskie, liść laurowy /
                      150 g Makaron świderki z mięsem, warzywami i sosem pomidorowym / makaron 
                                świdry, szynka b/k, łopatka b/k, pulpa pomidorowa, cukinia, papryka czerwona,
                                marchew, pietruszka, olej Kujawski, przyprawa włoska, oregano /
                      150 ml Kompot wieloowocowy  ( 1, 3, 7, 9 )
Podwieczorek:150 g Truskawki świeże z jogurtem naturalnym Zott
                
Czwartek 26.06.25 
Śniadanie:  150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno/
       60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb 
                 razowy z dynią/                  
       10 g  Masło
       10 g  Ser żółty Gouda
       10 g  Sałata/papryka czerwona/szczypior ( 1, 3, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Morela
Obiad:           250 ml Zupa pomidorowa z kluseczkami  /woda, koncentrat pomidorowy, marchew, 
                                 seler, pietruszka, por, mąka, jajka, śmietana 12 %, liść laurowy,  lubczyk, ziele 
                                 angielskie, sól /
                     80 g Bioderko pieczone / bioderko z kurczaka, olej Kujawski, przyprawa do kurczaka 
                             pieczonego /
                    100 g Ziemniaki z koperkiem
                     50 g Mizeria z jogurtem naturalnym Zott        
                    150 ml Kompot wieloowocowy        (1, 7, 9)           
Podwieczorek:150 ml Kisiel wiśniowy na gęsto
                       ½ Banan  ( 1 )
                         
 Piątek 27.06.25       
 Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno/
         60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
                 razowy z dynią/ 
         10 g Masło
         10 g Jajko gotowane
         10 g Sałata/papryka żółta/szczypior ( 1, 7 )
II Śniadanie:  1 porcja 80 g Jabłko
Obiad:            250 ml Zupa kaszkowa /woda, marchew,  seler, pietruszka, kasza manna, por, 
                                  śmietana 12 %, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie /  
                      80 g Ryba panierowana / filet z dorsza, jajka, bułka tarta, olej Kujawski, 
                              przyprawa do ryby /
                      100 g Ziemniaki z koperkiem
                      50 g Ogórek małosolny
                      150 ml Herbata miętowa         (1, 3, 7, 9) 
                                                                   Podwieczorek:200 ml Sok pomarańczowy Tymbark
                       1 porcja Wafle ryżowe naturalne  ( 1  )     


       Poniedziałek 30.06.25       
 Śniadanie:   150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka  /
         60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                      
                 razowy z dynią/ 
         10 g Masło
         10 g Serek Almette śmietankowy
         10 g Sałata/pomidor/szczypior  ( 1, 7 )
II Śniadanie:  1 porcja 80 g Marchew
Obiad:            250 ml Zupa ziemniaczana/woda, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler,
                                  por, czosnek, lubczyk, sól, ziele angielskie, liść laurowy /
                      150 g Makaron z twarogiem i truskawkami / makaron kokardka,  jogurt naturalny, 
                                twaróg biały, truskawka świeża/
                      150 ml Herbata owocowa  ( 1, 3, 7, 9 )
Podwieczorek:150 g Jogurt naturalny 
                       1 porcja Chrupki kukurydziane ( 7 )             

 

 

                 

             

                                                         

                      

Data dodania: 2024-06-18 14:24:49
Data edycji: 2025-06-23 21:05:30
Ilość wyświetleń: 4386
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej