81-558 Gdynia Orłowo
ul. Miodowa 16
LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w
odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały , orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce , orzechy pekan, orzechy brazylijskie , pistacje , orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami
ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZMIAN W JADŁOSPISIE
POSZCZEGÓLNE SKŁADNIKI POTRAW DOSTĘPNE SĄ U INTENDENTA
JADŁOSPIS
Poniedziałek 27.10.25
Śniadanie: 150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka/
60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
razowy z dynią
10 g Masło
10 g Parówka gotowana
10 g Sałata/pomidor/szczypior ( 1, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Jabłko
Obiad: 250 ml Żurek z ziemniakami /woda, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka
zakwas, śmietana 12 %, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie
150 g Makaron z truskawkami i twarogiem / makaron kokardka, twaróg biały, truskawka
jogurt naturalny Zott, cukier waniliowy
150 ml Kompot wieloowocowy (1, 3 , 7, 9)
Podwieczorek:150 ml Mleko gotowane
1 op Cripsy z jabłka naturalne/banan ( 7 )
Wtorek 28.10.25
Śniadanie: 150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno /
60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Pasta z soczewicy czerwonej z pomidorami suszonymi
10 g Sałata/papryka czerwona/szczypior ( 1, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Gruszka
Obiad: 250 ml Zupa pomidorowa z kluseczkami /woda, marchew, pietruszka, seler,
koncentrat pomidorowy, mąka, jajka, śmietana 12 %,
ziele angielskie, liść laurowy /
80 g Kotlet schabowy / schab b/k, jajka, bułka tarta, olej Kujawski, przyprawa
do mięsa /
100 g Ziemniaki z koperkiem
50 g Mizeria z jogurtem naturalnym Zott
150 ml Kompot wieloowocowy ( 1, 3, 7, 9 )
Podwieczorek:100 g Mus jabłko/burak/truskawka
1 porcja Wafle ryżowe naturalne ( 7 )
Środa 29.10.25
Śniadanie: 150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka
60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Krakowska drobiowa
10 g Sałata/pomidor/szczypior ( 1, 3, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Śliwka
Obiad: 250 ml Zupa fasolowa z ziemniakami /woda, fasola Jaś, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, por, czosnek, liść laurowy, lubczyk, ziele angielskie, sól /
150 g Pierogi ruskie z masłem
150 ml Kompot wieloowocowy (1, 3 , 7, 9)
Podwieczorek:115 g Jogurt pitny owocowy
1 porcja Ciastka zbożowe z morelą ( 1 , 7 )
Czwartek 30.10.25
Śniadanie: 150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno /
60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem
10 g Sałata/ogórek kiszony ( 1, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Jabłko
Obiad: 250 ml Rosół z makaronem /woda,kurczak świeży,makaron nitka,marchew, pietruszka,
seler, por, cebula, lubczyk, sól, ziele angielskie, liść laurowy /
80 g Kurczak w potrawce / kurczak świeży, mąka, śmietana 12 %, przyprawa do
kurczaka /
100 g Ziemniaki z koperkiem
50 g Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, papryki czerwonej z jogurtem
naturalnym Zott /
150 ml Kompot wieloowocowy ( 1, 3, 7, 9 )
Podwieczorek:150 g Kisiel wiśniowy na gęsto
1 porcja Pomarańcze
Piątek 31.10.25
Śniadanie: 150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno/
60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Jajko gotowane
10 g Sałata/pomidor/szczypior ( 1, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Melon
Obiad: 250 ml Zupa ryżowa /woda, marchew, seler, pietruszka, por, ryż,
lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, sól /
80 g Ryba w jarzynach / filet z dorsza z/s, jajka, bułka tarta, marchew, seler, pietruszka, koncentrat pomidorowy , por, cebula, olej Kujawski,
przyprawa do ryby
100 g Ziemniaki z koperkiem
50 g Ogórek kiszony
150 ml Herbata miętowa (1, 4 , 3 , 7, 9)
Podwieczorek:150 ml Sok Kubuś marchew/banan/jabłko
1 porcja Biszkopty Petitki b/c

81-558 Gdynia Orłowo
ul. Miodowa 16