Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Jadłospis

LISTA ALERGENÓW

 

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

 

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy tj. migdały , orzechy laskowe, orzechy włoskie , nerkowce , orzechy pekan , orzechy brazylijskie , pistacje , orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne
  9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne

W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami.

 

POSZCZEGÓLNE SKŁADNIKI POTRAW DOSTĘPNE SĄ U INTENDENTA.

 

 

JADŁOSPIS

 

Poniedziałek 20.01.25      

Śniadanie:   150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka/ 

        60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                   razowy z dynią/

        10 g Masło

        10 g Polędwica ze spichrza

        10 g Sałata /papryka czerwona/szczypior ( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Melon

Obiad:            250 ml Kapuśniak z ziemniakami /woda, ziemniaki, kapusta kiszona, marchew,

                                 seler,  pietruszka, por, liść laurowy, lubczyk, ziele angielskie, sól /  

                      150 g Ryż z warzywami i sosem pomidorowym / ryż , pulpa pomidorowa, cukinia,  

                                 pieczarki, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, olej Kujawski, curry /              

                      150 ml Kompot z owoców leśnych  b/c   ( 1, 7, 9)

Podwieczorek:1 szt Serek Danio waniliowy

                       1 porcja Chrupki kukurydziane  ( 1, 7 )

                           

Wtorek 21.01.25      

Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno/ 

        60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                   razowy z dynią/

        10 g Masło

        10 g Serek śmietankowy Almette

        10 g Sałata / pomidor/ szczypior   ( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Pomarańcze

Obiad:            250 ml Zupa selerowa z kluseczkami /woda, seler, marchew, pietruszka, por, mąka,  

                                jajka, liść laurowy, lubczyk, ziele angielskie, sól /

                      80 g Pulpet w sosie koperkowym / szynka b/k, łopatka b/k, jajka, woda, marchew, por,  

                              pietruszka, koper, mąka, śmietana 12 %, przyprawa do mielonego /

                      100 g Ziemniaki z koperkiem

                       50 g Fasolka zielona gotowana

                      150 ml Kompot wieloowocowy        (1, 3, 7, 9)                                                                                                        Podwieczorek:250 ml Kisiel wiśniowy na gęsto

                     ½ Banan

 

                             

Środa 22.01.25      

Śniadanie:   150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka  / 

        60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                    razowy z dynią/

        10 g Masło

        10 g Szynka gotowana

        10 g Sałata/ ogórek świeży /szczypior

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Jabłko

Obiad:            250 ml Barszcz z ziemniakami /woda, buraki, ziemniaki, marchew, pietruszka,

                                  seler, śmietana 12 %, czosnek, cytryna, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy,

                                  sól /                        

         150 g Spaghetti z mięsem i sosem pomidorowym/ makaron nitka, pulpa pomidorowa,

                                szynka b/k, łopatka b/k, cebula, olej Kujawski, przyprawa włoska /

                     150 ml Kompot z owoców leśnych  b/c( 1, 3, 9 )

Podwieczorek:1 szt Sok Pomarańczowy Tymbark 100%

                       1 op Jabłka crispy 100 %

 

Czwartek 22.01.25

Śniadanie:   250 ml Owsianka z owocami suszonymi /mleko, płatki owsiane, żurawina suszona,

                               rodzynki, śliwka suszona, siemię lniane, miód /

        60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                   razowy z dynią/

        10 g Masło

        10 g Dżem truskawkowy

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Jabłko

Obiad:            250 ml Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem /woda, szczaw, marchew, pietruszka, seler,

                                 jajka, ryż, por, śmietana 12 %, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie /                          

                      80 g Bioderko z kurczaka pieczone / bioderka z kurczaka, olej Kujawski, przyprawa do

                              kurczaka /

                      100 g Ziemniaki z koperkiem

                       50 g Surówka z marchwi, jabłka i ananasa z jogurtem naturalnym Zott

                      150 ml Kompot wieloowocowy         (1, 3 , 7, 9)

Podwieczorek: 150 ml Mleko gotowane

                        1 porcja Ciastka zbożowe ( 1, 7 )

                       

                                                                                         

Piątek 23.01.25

Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno/

        60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                   razowy z dynią/

        10 g Masło

        10 g Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i awokado

        10 g Sałata / pomidor/ szczypior   ( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Mandarynka

Obiad:            250 ml Zupa kaszkowa /woda, kasza manna, marchew, pietruszka, seler,  por

                                lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie /                          

                      80 g Kotlet z ryby / filet z dorsza b/s, jajka, bułka tarta, cebula, olej Kujawski ,

                               przyprawa do ryby /

                      100 g Ziemniaki z koperkiem

                       50 g Surówka z kapusty kiszonej, marchwi i jabłka

                      150 ml Herbata miętowa        (1, 3 , 4, 7, 9)

Podwieczorek: 250 ml Płatki zbożowe z mlekiem / mleko, płatki corn flakes, płatki miodowe, kulki

                                   kulki czekoladowe

 

 

 

 

 

           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                     

ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZMIAN W JADŁOSPISIE

Data dodania: 2024-06-18 14:24:49
Data edycji: 2025-01-20 12:44:04
Ilość wyświetleń: 1920
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej