Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Jadłospis

     

LISTA ALERGENÓW

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

 SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy tj. migdały , orzechy laskowe, orzechy włoskie , nerkowce , orzechy pekan , orzechy brazylijskie , pistacje , orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne
  9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne

W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami

ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZMIAN W JADŁOSPISIE

 

POSZCZEGÓLNE SKŁADNIKI POTRAW DOSTĘPNE SĄ U INTENDENTA

                             JADŁOSPIS

Poniedziałek 17.11.25      

 Śniadanie:   150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka/

         60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb

                 razowy z dynią/

         10 g Masło

         10 g Polędwica drobiowa

         10 g Sałata/pomidor/szczypior ( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Mandarynka

Obiad:            250 ml Kapuśniak z ziemniakami /woda, ziemniaki, kapusta kiszona, marchew,  seler,

                                 pietruszka, por, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie / 

                       150 g Makaron z twarogiem i truskawkami / makaron kokardka, twaróg biały,

                                 truskawki, jogurt naturalny/

                       150 ml Kompot wieloowocowy         (1, 3 , 7, 9)

                       Podwieczorek:150 ml Mleko gotowane

                                                 1 porcja Bułka grahamka z masłem i pastą z marchwi, sera żółtego i czosnku  ( 1 , 7 )

                      

Wtorek 18.11.25  

Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno  /

         60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                             

                 razowy z dynią/

         10 g Masło

         10 g Serek śmietankowy Almette

         10 g Sałata/ogórek świeży/szczypior ( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Jabłko

Obiad:            250 ml Zupa selerowa z kluseczkami /woda, marchew, pietruszka, seler, por,

                                  mąka, jajka, śmietana 12 %, lubczyk, sól,  ziele angielskie, liść laurowy /

                       80 g Gołąbki inaczej w sosie pomidorowym / szynka b/k, łopatka b/k, jajka, cebula,

                                kapusta biała, przyprawa do mięsa mielonego /

                       100 g Ziemniaki z koperkiem

                       50 g Ogórek kiszony

                      150 ml Kompot wieloowocowy  ( 1, 3, 7, 9 )

Podwieczorek:150 ml Jogurt naturalny Zott z płatkami owsianymi, pestkami słonecznika, żurawiną

                                   suszoną, rodzynkami, morelami suszonymi ( 1 , 7 )

Środa 19.11.25

Śniadanie:  150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka /

       60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb

                 razowy z dynią/                        

       10 g  Masło

       10 g  Szynka gotowana

       10 g  Sałata/papryka czerwona/szczypior ( 1, 7 )

II Śniadanie: 1 porcja 80 g Gruszka

Obiad:           250 ml Barszcz czerwony z ziemniakami /woda, ziemniaki, buraki, marchew, seler,

                                  pietruszka, por, śmietana 12 %, cytryna czosnek, lubczyk, ziele angielskie, sól /         

                     150 g Pierogi ruskie z masłem

                     150 ml Kompot wieloowocowy        (1, 3, 7, 9)                                                            

Podwieczorek:250 ml Płatki zbożowe z mlekiemmleko 2 %, płatki corn flakes, płatki Cheerios,

                                   płatki Nestle Chocco /

                     

Czwartek 20.11.25 

Śniadanie:   250 ml Zupa mleczna z zacierką / mleko 2 %, mąka , jajka, miód /

         60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                             

                 razowy z dynią/

         10 g Masło

         10 g Dżem truskawkowy 100 %

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Śliwka

Obiad:            250 ml Zupa pomidorowa z makaronem /woda, marchew, pietruszka, seler, koncentrat

                                   pomidorowy, makaron kulka, śmietana 12 %, por, lubczyk, ziele angielskie, liść

                                   laurowy, pietruszka natka /

                       80 g Bioderko pieczone / bioderko z kurczaka, olej Kujawski, przyprawa do kurczaka  

                               pieczonego /

                      100 g Ziemniaki z koperkiem

                       50 g Marchewka gotowana mini  

                      150 ml Kompot wieloowocowy  ( 1, 7, 9 )

Podwieczorek: 150 ml Sok Kubuś truskawka

                        1 porcja Biszkopty Petitki b/c

                   

Piątek 21.11.25 

Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno  /

         60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                             

                 razowy z dynią/

         10 g Masło

         10 g Pasta jajeczna z awokado

         10 g Sałata/pomidor/szczypiorek( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Jabłko

Obiad:            250 ml Zupa ryżowa /woda, marchew, pietruszka, seler, ryż, por, pietruszka natka

                                   lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy /

                       80 g Kotlet z ryby / filet z dorsza b/s, jajka, bułka tarta, cebula, olej Kujawski,

                               przyprawa do ryby  /

                       100 g Ziemniaki z koperkiem

                       50 g Surówka z selera z białą rzodkwią i jogurtem naturalnym Zott

                      150 ml Herbata miętowa  ( 1, 3, 4, 7, 9 )

Podwieczorek: 130 ml Jogurt Danon owocowy do picia

                        1 porcja Wafle ryżowe naturalne

                                                              

 

 

 

Data dodania: 2024-06-18 14:24:49
Data edycji: 2025-11-14 10:00:20
Ilość wyświetleń: 6120
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej