81-558 Gdynia Orłowo
ul. Miodowa 16
LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały , orzechy laskowe, orzechy włoskie , nerkowce , orzechy pekan , orzechy brazylijskie , pistacje , orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami
ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZMIAN W JADŁOSPISIE.
POSZCZEGÓLNE SKŁADNIKI POTRAW DOSTĘPNE SĄ U INTENDENTA.
JADŁOSPIS
Poniedziałek 14.09.25
Śniadanie: 150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka/
60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Szynka konserwowa
10 g Sałata/pomidor/szczypior ( 1, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Jabłko
Obiad: 250 ml Zupa koperkowa z kluseczkami /woda, koper, marchew, seler, pietruszka
mąka, jajka, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie /
150 g Placki ziemniaczane z cukinią i sosem ziołowym / ziemniaki, cukinia, mąka
jajka, jogurt naturalny, czosnek, koper /
150 ml Kompot wieloowocowy (1, 3, 7, 9)
Podwieczorek:150 ml Koktajl truskawkowy / maślanka naturalna, truskawki /
1 porcja Wafle ryżowe naturalne ( 1 )
Wtorek 15.09.25
Śniadanie: 150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno /
60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Ser żółty Goda
10 g Sałata/ogórek świeży/szczypior ( 1, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Śliwka
Obiad: 250 ml Zupa ziemniaczana /woda, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por
czosnek, lubczyk, sól, ziele angielskie, liść laurowy /
80 g Gulasz wieprzowy / szynka b/k, woda, mąka, cebula, olej Kujawski, przyprawa
do gulaszu /
100 g Kasza gryczana
50 g Ogórek kiszony
150 ml Kompot wieloowocowy ( 1, 3, 7, 9 )
Podwieczorek:150 g Deser jogurtowy z granolą zbożową ( 1 , 7 )
Środa 16.09.25
Śniadanie: 150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka /
60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Polędwica drobiowa
10 g Sałata/pomidor/szczypior ( 1, 3, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Seler naciowy/marchew
Obiad: 250 ml Zupa fasolowa z ziemniakami /woda, fasola Jaś, ziemniaki, marchew, seler,
pietruszka, por, czosnek, liść laurowy, lubczyk, ziele, angielskie, sól /
150 g Makaron z kurczakiem i szpinakiem/ makaron kokardka, pierś z kurczaka,
szpinak, śmietanka 12 %, cebula, czosnek, olej Kujawski, przyprawa do
kurczaka /
150 ml Kompot wieloowocowy (1, 3 , 7, 9)
Podwieczorek:250 ml Płatki zbożowe z mlekiem / mleko 2 %, płatki cornflakes, płatki miodowe,
płatki czekoladowe / ( 1 , 7 )
Czwartek 17.09.25
Śniadanie: 250 ml Zupa mleczna z zacierką / mleko 2 %, jajka, mąka, miód /
60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Dżem brzoskwiniowy 100 %
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Jabłko
Obiad: 250 ml Zupa neapolitanka /woda, marchew, pietruszka, seler, ser żółty, makaron
nitka , por, lubczyk, sól, ziele angielskie, liść laurowy /
80 g Kotlet mielony / szynka b/k, łopatka b/k, jajka, bułka tarta, cebula, olej
Kujawski, przyprawa do mielonego /
100 g Ziemniaki z koperkiem
50 g Surówka z kapusty pekińskiej, papryki czerwonej, pomidora z jogurtem
naturalnym
150 ml Kompot wieloowocowy ( 1, 3, 7, 9 )
Podwieczorek:150 ml Kisiel wiśniowy na gęsto
1 porcja Chrupki kukurydziane
Piątek 18.09.25
Śniadanie: 150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno/
60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Jajko gotowane
10 g Sałata/pomidor/szczypior ( 1, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Banan
Obiad: 250 ml Zupa brokułowa z ryżem /woda, brokuł, marchew, seler, pietruszka, por,
ryż, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie /
80 g Kotlet z ryby / filet z dorsza b/s, jajka, bułka tarta, cebula, olej Kujawski,
przyprawa do ryby /
100 g Ziemniaki z koperkiem
50 g Pomidor ze szczypiorem
150 ml Herbata miętowa (1, 4 , 3 , 7, 9)
Podwieczorek:150 ml Sok Kubuś marchew /banan /jabłko
1 porcja Jabłko
81-558 Gdynia Orłowo
ul. Miodowa 16