Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Jadłospis

LISTA ALERGENÓW

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

 SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy tj. migdały , orzechy laskowe, orzechy włoskie , nerkowce , orzechy pekan , orzechy brazylijskie , pistacje , orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne
  9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne

W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami

ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZMIAN W JADŁOSPISIE

 

POSZCZEGÓLNE SKŁADNIKI POTRAW DOSTĘPNE SĄ U INTENDENTA

JADŁOSPIS

Poniedziałek 01.12.25      

 Śniadanie:   150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka/

         60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb

                 razowy z dynią/

         10 g Masło

         10 g Parówka gotowana

         10 g Sałata/pomidor/szczypior ( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Jabłko

Obiad:            250 ml Kapuśniak z ziemniakami /woda, ziemniaki, kapusta kiszona, marchew,  seler,

                                 pietruszka, por, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie / 

                       150 g Kasza pęczak z warzywami i sosem pomidorowym / kasza pęczak, pulpa

                                  pomidorowa, cukinia, pieczarki, marchew, seler, pietruszka , por, cebula,

                                  olej Kujawski, przyprawa włoska /

                       150 ml Kompot wieloowocowy         (1, 7, 9)

Podwieczorek:150 ml Mleko gotowane

                         1 porcja Chałka drożdżowa z masłem i miodem  ( 1 , 7 )

Wtorek 02.12.25  

Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno  /

         60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                             

                 razowy z dynią/

         10 g Masło

         10 g Pasta z soczewicy czerwonej z pomidorami suszonymi

         10 g Sałata/ogórek kiszony ( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Pomarańcze

Obiad:            250 ml Zupa pomidorowa z ryżem /woda, marchew, koncentrat pomidorowy, pietruszka,

                                  seler, ryż, por, śmietana 12 %, lubczyk, sól,  ziele angielskie, liść laurowy /

                       80 g Pieczeń rzymska / szynka b/k, łopatka b/k, jajka, bułka tarta, mąka, mąka

                               Ziemniaczana, olej Kujawski,  przyprawa do mięsa mielonego /

                       100 g Ziemniaki z koperkiem

                       50 g Fasolka zielona gotowana

                      150 ml Kompot wieloowocowy  ( 1, 3, 7, 9 )

Podwieczorek:150 ml Jogurt naturalny Zott z płatkami owsianymi, pestkami słonecznika, żurawiną

                                   suszoną, rodzynkami, morelami suszonymi ( 1 , 7 )

Środa 03.12.25

Śniadanie:  150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka /

       60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb

                 razowy z dynią/                        

       10 g  Masło

       10 g  Polędwica ze spichrza

       10 g  Sałata/papryka czerwona/szczypior ( 1, 7 )

II Śniadanie: 1 porcja 120 g Mus warzywny

Obiad:           250 ml Krupnik z ziemniakami /woda, ziemniaki, kasza jęczmienna, marchew, seler,

                                  pietruszka, por, lubczyk, ziele angielskie, sól /         

                     150 g Makaron z kurczakiem i szpinakiem / makaron kokardka, pierś z kurczaka,

                               szpinak, śmietana 12 %, cebula, olej Kujawski, czosnek /

                     150 ml Herbata owocowa        (1, 3, 7, 9)                                                                   

Podwieczorek:150 ml Sok Kubuś owocowy

                        1 porcja Ciastka zbożowe

                     

Czwartek 04.12.25 

Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno  /

        60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                              

                 razowy z dynią/

        10 g Masło

        10 g Ser żółty Gouda

        10 g Sałata/ogórek świeży/szczypior ( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Mandarynka

Obiad:            250 ml Zupa porowa z kluseczkami /woda, por, marchew, pietruszka, seler, mąka, jajka

                                  śmietana 12 %, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, pietruszka natka /

                       80 g Kotlet z indyka / filet z piersi indyka, jajka, bułka tarta, olej Kujawski, przyprawa

                               do kurczaka  pieczonego /

                      100 g Ziemniaki z koperkiem

                       50 g Surówka z marchwi, jabłka, ananasa z jogurtem naturalnym Zott

                      150 ml Kompot wieloowocowy  ( 1, 7, 9 )

Podwieczorek: 150 g Kasza manna na mleku z musem truskawkowym

 

Piątek 05.12.25 

Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno  /

         60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                             

                 razowy z dynią/

         10 g Masło

         10 g Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

         10 g Sałata/pomidor/szczypiorek( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Jabłko

Obiad:            250 ml Zupa ryżowa /woda, marchew, pietruszka, seler, ryż, por, pietruszka natka

                                   lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy /

                       80 g Kotlet z ryby / filet z dorsza b/s, jajka, bułka tarta, cebula, olej Kujawski,

                               przyprawa do ryby  /

                       100 g Ziemniaki z koperkiem

                       50 g Surówka z białej kapusty, marchwi, jabłka

                      150 ml Herbata miętowa  ( 1, 3, 4, 7, 9 )

Podwieczorek: 200 ml Sok jabłkowy 100%

                        1 op Maliny liofilizowane

                                                              

Data dodania: 2024-06-18 14:24:49
Data edycji: 2025-11-28 07:43:30
Ilość wyświetleń: 6397
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej