81-558 Gdynia Orłowo
ul. Miodowa 16
LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały , orzechy laskowe, orzechy włoskie , nerkowce , orzechy pekan , orzechy brazylijskie , pistacje , orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami
ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZMIAN W JADŁOSPISIE.
POSZCZEGÓLNE SKŁADNIKI POTRAW DOSTĘPNE SĄ U INTENDENTA.
JADŁOSPIS
Śniadanie: 150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka/
60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Parówka gotowana
10 g Sałata/ pomidor/ szczypior ( 1, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Melon
Obiad: 250 ml Kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami /woda, kapusta młoda, marchew,
ziemniaki, seler, pietruszka, ,por, liść laurowy, lubczyk, ziele angielskie, sól /
150 g Makaron z twarogiem i truskawkami /makaron kokardka, twaróg biały,
truskawki, jogurt naturalny Zott, cukier waniliowy /
150 ml Kompot wieloowocowy b/c ( 1, 3, 7, 9)
Podwieczorek:250 ml Płatki zbożowe z mlekiem / mleko 2 %, płatki corn flakes, płatki Cini minis,
płatki czekoladowe / ( 1 , 7 )
Wtorek 03.06.25
Śniadanie: 150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno/
60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Ser żółty Gouda
10 g Sałata/ogórek świeży/rzodkiewka/szczypior ( 1, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Jabłko
Obiad: 250 ml Zupa pomidorowa z kluseczkami /woda, marchew, koncentrat pomidorowy,
seler, pietruszka, mąka, por , jajka, śmietana 12 %, lubczyk, liść laurowy, ziele
angielskie /
80 g Kotlet drobiowy z masłem i pietruszką zieloną / pierś z kurczaka, jajka, masło
bułka tarta, pietruszka zielona, cebula, olej Kujawski, przyprawa do kurczaka /
100 g Ziemniaki z koperkiem
50 g Surówka z marchwi i jabłka z jogurtem naturalnym Zott
150 ml Kompot wieloowocowy (1, 3, 7, 9)
Podwieczorek:115 g Jogurt owocowy
1 porcja Biszkopty b/c
Środa 04.06.25
Śniadanie: 150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka /
60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Szynka gotowana
10 g Sałata/papryka czerwona/szczypior ( 1, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Arbuz
Obiad: 250 ml Zupa fasolowa z ziemniakami /woda, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler
fasola Jaś, por, czosnek, lubczyk, sól, ziele angielskie, liść laurowy /
150 g Spaghetti z mięsem i sosem pomidorowym /szynka b/k, łopatka b/k, makaron
nitka, pulpa pomidorowa, cebula, olej Kujawski, pomidory z bazylią i czosnkiem/
150 ml Kompot wieloowocowy ( 1, 3, 7, 9 )
Podwieczorek:150 g Truskawki świeże z jogurtem naturalnym Zott
Czwartek 05.06.25
Śniadanie: 250 ml Zupa mleczna z zacierką / mleko 2%, mąka, jajka, miód /
60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Dżem brzoskwiniowy ( 1, 3, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Banan
Obiad: 250 ml Krem z marchwi z grzankami /woda, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka,
grzanki pszenne, liść laurowy, lubczyk, ziele angielskie, sól /
80 g Gulasz z indyka / pierś z indyka, woda, mąka, cebula, olej Kujawski, przyprawa
do gulaszu /
100 g Kasza pęczak
50 g Surówka z buraków i jabłka
150 ml Kompot wieloowocowy (1, 7, 9)
Podwieczorek:150 ml Herbata owocowa
1 porcja Ciasto ze śliwkami / wypiek własny /
Piątek 06.06.25
Śniadanie: 150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno/
60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Jajko gotowane
10 g Sałata/pomidor/szczypior ( 1, 3, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Jabłko
Obiad: 250 ml Zupa ryżowa /woda, marchew, pietruszka, seler, por, ryż,
pietruszka zielona, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk /
80 g Ryba panierowana / filet z dorsza b/s, jajka, bułka tarta ,olej Kujawski,
przyprawa do ryb /
100 g Ziemniaki z koperkiem
50 g Surówka z ogórka kiszonego, jabłka, groszku zielonego z jogurtem naturalnym
150 ml Herbata miętowa (1, 3, 4, 7, 9)
Podwieczorek:200 ml Kubuś immuno owocowy
1 porcja Chrupki kukurydziane
81-558 Gdynia Orłowo
ul. Miodowa 16