Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Jadłospis

 

LISTA ALERGENÓW

 

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

 

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy tj. migdały , orzechy laskowe, orzechy włoskie , nerkowce , orzechy pekan , orzechy brazylijskie , pistacje , orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne

9. Seler zwyczajny i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2

13. Łubin i produkty pochodne

14. Mięczaki i produkty pochodne

 

W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami

 

 

ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZMIAN W JADŁOSPISIE.

 

POSZCZEGÓLNE SKŁADNIKI POTRAW DOSTĘPNE SĄ U INTENDENTA.

 

JADŁOSPIS

 

Piątek  01.08.25      

Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno  / 

        60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                    

                razowy z dynią/

        10 g Masło

        10 g Ser żółty Gouda

        10 g Sałata/pomidor/szczypior  ( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Jabłko

Obiad:            250 ml Krupnik z ziemniakami /woda, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler,

                                kasza jęczmienna, por, lubczyk, sól, ziele angielskie, liść laurowy /

                     150 g Makaron z twarogiem i truskawkamimakaron kokarda, twaróg biały,

                               truskawka świeża /

                     150 ml Herbata owocowa  ( 1, 3, 7, 9 )

Podwieczorek:130 g Serek Danio waniliowy

                      1 porcja Chrupki kukurydziane ( 7 )

 


Poniedziałek
04.08.25      

Śniadanie:   150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka/ 

        60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb

                razowy z dynią/

        10 g Masło

        10 g Polędwica drobiowa

        10 g Sałata/papryka świeża/szczypior ( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Arbuz

Obiad:            250 ml Zupa jarzynowa z ziemniakami /woda, ziemniaki, marchew,  seler, pietruszka

                                 kasza jęczmienna, por, śmietana 12 %, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie /  

                      150 g Placki z jabłkiem / jabłka, mąka, jajka, mleko, jogurt naturalny Zott, cukier

                                waniliowy, olej Kujawski /

                     150 ml Herbata owocowa         (1, 3, 7, 9)

                                                                Podwieczorek:150 g Jogurt naturalny Zott z granolą zbożową z żurawiną

                     

 

 

 

Wtorek 05.08.25

              Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno  /

        60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                    

                razowy z dynią/

        10 g Masło

        10 g Ser żółty

        10 g Sałata/ogórek małosolny ( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Morela

Obiad:            250 ml Zupa pomidorowa z makaronem/woda, koncentrat pomidorowy, marchew,

                                pietruszka, seler, makaron kulka, por, śmietana 12 %, lubczyk, sól,

                                 ziele angielskie, liść laurowy /

                     80 g Kotlet mielony / szynka b/k, łopatka b/k, jajka, bułka tarta, cebula, olej

                              Kujawski, przyprawa do mielonego /

                     100 g Ziemniaki z koperkiem

                      50 g Mizeria z jogurtem naturalnym Zott

                     150 ml Kompot wieloowocowy  ( 1, 3, 7, 9 )

Podwieczorek:150 g Budyń czekoladowy z musem truskawkowym

               

 

 

Środa 06.08.25

Śniadanie:  150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka /

      60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb

                razowy z dynią/                

      10 g  Masło

      10 g Szynka konserwowa

      10 g  Sałata/pomidor/szczypior ( 1, 3, 7 )

II Śniadanie: 1 porcja 80 g Jabłko

Obiad:           250 ml Zupa ziemniaczana /woda, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, por,

                                czosnek, liść laurowy,  lubczyk, ziele angielskie, sól /

                    150Kasza z mięsem, warzywami i sosem pomidorowym / kasza pęczak, pulpa

                             pomidorowa, szynka b/k, łopatka b/k, cukinia, pieczarki, marchew, pietruszka, por,

                             olej Kujawski, przyprawa włoska / 

                    150 ml Kompot wieloowocowy        (1, 7, 9)          

Podwieczorek:150 ml Herbata owocowa

                       1 porcja Chałka drożdżowa z masłem i miodem

                       

 

Czwartek 07.08.25  

Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno  /

        60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                    

                razowy z dynią/

        10 g Masło

        10 g Twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem

        10 g Sałata/ogórek świeży/szczypiorek( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Arbuz

Obiad:            250 ml Zupa ogórkowa z ryżem /woda, ogórek kiszony, marchew, pietruszka

                                seler, ryż, por, śmietana 12 %, lubczyk, sól,  ziele angielskie, liść laurowy /

                      80 g Gulasz wieprzowy / szynka b/k, woda, mąka, cebula, olej Kujawski,

                              papryka czerwona mielona, przyprawa do gulaszu /

                     100 g Ziemniaki z koperkiem

                      50 g Surówka z buraków z jabłkiem

                     150 ml Kompot wieloowocowy  ( 1, 3, 7, 9 )

Podwieczorek: 150 g Kisiel cytrynowy na gęsto

                        1 porcja Biszkopty Petitki b/c ( 1 )

 

 

Piątek 08.08.25      

Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno/ 

        60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb

                razowy z dynią/

        10 g Masło

        10 g Jajko gotowane

        10 g Sałata/pomidor/szczypior ( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Banan

Obiad:            250 ml Zupa kaszkowa /woda, marchew,  seler, pietruszka, kasza manna, por,

                                lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie /  

                     80 g Kotlet z rybyfilet z dorsza b/s, jajka, bułka tarta, cebula, olej Kujawski,

                             przyprawa do ryby /

                     100 g Ziemniaki z koperkiem

                     50 g Surówka z kapusty kiszonej, marchwi i jabłka

                     150 ml Herbata miętowa         (1, 3, 7, 9)

                                                                Podwieczorek:200 ml Sok pomarańczowy Tymbark

                      1 porcja Wafle ryżowe naturalne ( 1  )    

 

                 

             

                                                         

                      

Data dodania: 2024-06-18 14:24:49
Data edycji: 2025-08-04 23:40:24
Ilość wyświetleń: 4733
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej