Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Jadłospis

 

LISTA ALERGENÓW

 

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

 

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy tj. migdały , orzechy laskowe, orzechy włoskie , nerkowce , orzechy pekan , orzechy brazylijskie , pistacje , orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne

9. Seler zwyczajny i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2

13. Łubin i produkty pochodne

14. Mięczaki i produkty pochodne

 

W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami

 

 

ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZMIAN W JADŁOSPISIE.

POSZCZEGÓLNE SKŁADNIKI POTRAW DOSTĘPNE SĄ U INTENDENTA.

 

 

JADŁOSPIS

 

 

Poniedziałek 06.10.25      

Śniadanie:   150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka/ 

        60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb

                razowy z dynią/

        10 g Masło

        10 g Polędwica z indyka

        10 g Sałata/papryka czerwona/szczypior ( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Brzoskwinia

Obiad:            250 ml Krupnik z ziemniakami /woda, ziemniaki, marchew,  seler, pietruszka

                                 kasza jęczmienna, por, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie /  

                      150 g Makaron z twarogiem i truskawkami /makaron kokardka, twaróg biały,

                                truskawki, jogurt naturalny/

                     150 ml Kompot wieloowocowy         (1, 3, 7, 9)

                                                                Podwieczorek:250 ml Płatki z mlekiem / mleko 2 %, płatki corn flakes, płatki miodowe Cheerios,

                                 płatki czekoladowe Nesquik /  ( 1 , 7 )

                       

 

 

Wtorek 07.10.25

              Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno  /

        60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                    

                razowy z dynią/

        10 g Masło

        10 g Ser żółty

        10 g Sałata/ogórek kiszony/szczypior ( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Jabłko

Obiad:            250 ml Zupa ziemniaczana /woda, ziemniaki, marchew,  pietruszka, seler, por,

                                czosnek, lubczyk, sól,  ziele angielskie, liść laurowy /

                      80 g Gulasz drobiowyfilet z piersi indyka, mąka, cebula, przyprawa do mielonego /

                      100 g Kasza bulgur

                      50 g Fasolka zielona gotowana

                     150 ml Kompot wieloowocowy  ( 1, 3, 7, 9 )

Podwieczorek:130 g Jogurt owocowy do picia

                       1 porcja Biszkopty Petitki b/c

                       1 porcja Śliwka ( 1 , 7 )

 

 

Środa 08.10.25

Śniadanie:  150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka /

      60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb

                razowy z dynią/                

      10 g  Masło

      10 g Parówka gotowana

      10 g  Sałata/pomidor/szczypior ( 1, 7 )

II Śniadanie: 1 porcja 80 g Gruszka

Obiad:           250 ml Zupa krem z dyni z grzankami /woda, ziemniaki, dynia, marchew, seler,

                                 pietruszka, por, grzanki pszenne, czosnek,  lubczyk, ziele angielskie, sól /          

                    150 g Ryżwarzywami, mięsem i sosem pomidorowym/ ryż, szynka b/k, łopatka b/k,

                              pulpa pomidorowa, cukinia, pieczarki, marchew, pietruszka, por, cebula, olej

                              Kujawski,przyprawa włoska /

                    150 ml Kompot wieloowocowy        (1, 3, 7, 9)          

Podwieczorek:150 ml Kisiel cytrynowy na gęsto

                       1 porcja Banan

                       

 

Czwartek 09.10.25  

Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno  /

        60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                    

                razowy z dynią/

        10 g Masło

        10 g Pasta z soczewicy czerwonej z pomidorami suszonymi

        10 g Sałata/ogórek świeży/szczypiorek( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Śliwka

Obiad:            250 ml Zupa kalafiorowa z makaronem/woda, kalafior, marchew, makaron nitka,

                                pietruszka, seler, por, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy /

                      80 g Kotlet mielonyszynka b/k, łopatka b/k, jajka, bułka tarta, cebula, olej Kujawski

                              przyprawa do mielonego  /

                     100 g Ziemniaki z koperkiem

                      50 g Surówka z marchwi i jabłka

                     150 ml Kompot wieloowocowy  ( 1, 7, 9 )

Podwieczorek: 150 g Jogurt naturalny Zott z płatkami owsianymi, pestkami słonecznika, rodzynkami

                                 śliwką suszoną, żurawiną i morelą suszoną

                   

     

Piątek 10.10.25   

Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno  /

        60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                    

                razowy z dynią/

        10 g Masło

        10 g Pasta jajeczna ze szczypiorem i awokado

        10 g Sałata/pomidor/szczypiorek( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Jabłko

Obiad:            250 ml Zupa kaszkowa /woda, kasza manna, marchew, pietruszka, seler, por,

                                lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy /

                      80 g Kotlet z rybyfilet z dorsza b/s, jajka, bułka tarta, cebula, olej Kujawski,

                              przyprawa do ryby  /

                      100 g Ziemniaki z koperkiem

                      50 g Surówka z kapusty kiszonej, marchwi i jabłka

                     150 ml Herbata miętowa  ( 1, 3, 4, 7, 9 )

Podwieczorek: 150 ml Sok Kubuś marchew/brzoskwinia/jabłko

                       1 porcja Chrupki kukurydziane

                                                             

 

 

 

Data dodania: 2024-06-18 14:24:49
Data edycji: 2025-10-05 22:08:03
Ilość wyświetleń: 5526
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej