81-558 Gdynia Orłowo
ul. Miodowa 16
LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały , orzechy laskowe, orzechy włoskie , nerkowce , orzechy pekan , orzechy brazylijskie , pistacje , orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami
ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZMIAN W JADŁOSPISIE.
POSZCZEGÓLNE SKŁADNIKI POTRAW DOSTĘPNE SĄ U INTENDENTA.
JADŁOSPIS
Poniedziałek 06.10.25
Śniadanie: 150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka/
60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Polędwica z indyka
10 g Sałata/papryka czerwona/szczypior ( 1, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Brzoskwinia
Obiad: 250 ml Krupnik z ziemniakami /woda, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka
kasza jęczmienna, por, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie /
150 g Makaron z twarogiem i truskawkami /makaron kokardka, twaróg biały,
truskawki, jogurt naturalny/
150 ml Kompot wieloowocowy (1, 3, 7, 9)
Podwieczorek:250 ml Płatki z mlekiem / mleko 2 %, płatki corn flakes, płatki miodowe Cheerios,
płatki czekoladowe Nesquik / ( 1 , 7 )
Wtorek 07.10.25
Śniadanie: 150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno /
60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Ser żółty
10 g Sałata/ogórek kiszony/szczypior ( 1, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Jabłko
Obiad: 250 ml Zupa ziemniaczana /woda, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por,
czosnek, lubczyk, sól, ziele angielskie, liść laurowy /
80 g Gulasz drobiowy / filet z piersi indyka, mąka, cebula, przyprawa do mielonego /
50 g Fasolka zielona gotowana
150 ml Kompot wieloowocowy ( 1, 3, 7, 9 )
Podwieczorek:130 g Jogurt owocowy do picia
1 porcja Biszkopty Petitki b/c
1 porcja Śliwka ( 1 , 7 )
Środa 08.10.25
Śniadanie: 150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka /
60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Parówka gotowana
10 g Sałata/pomidor/szczypior ( 1, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Gruszka
Obiad: 250 ml Zupa krem z dyni z grzankami /woda, ziemniaki, dynia, marchew, seler,
pietruszka, por, grzanki pszenne, czosnek, lubczyk, ziele angielskie, sól /
150 g Ryż z warzywami, mięsem i sosem pomidorowym/ ryż, szynka b/k, łopatka b/k,
pulpa pomidorowa, cukinia, pieczarki, marchew, pietruszka, por, cebula, olej
Kujawski,przyprawa włoska /
150 ml Kompot wieloowocowy (1, 3, 7, 9)
Podwieczorek:150 ml Kisiel cytrynowy na gęsto
1 porcja Banan
Czwartek 09.10.25
Śniadanie: 150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno /
60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Pasta z soczewicy czerwonej z pomidorami suszonymi
10 g Sałata/ogórek świeży/szczypiorek( 1, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Śliwka
Obiad: 250 ml Zupa kalafiorowa z makaronem/woda, kalafior, marchew, makaron nitka,
pietruszka, seler, por, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy /
80 g Kotlet mielony / szynka b/k, łopatka b/k, jajka, bułka tarta, cebula, olej Kujawski
przyprawa do mielonego /
100 g Ziemniaki z koperkiem
50 g Surówka z marchwi i jabłka
150 ml Kompot wieloowocowy ( 1, 7, 9 )
Podwieczorek: 150 g Jogurt naturalny Zott z płatkami owsianymi, pestkami słonecznika, rodzynkami
śliwką suszoną, żurawiną i morelą suszoną
Piątek 10.10.25
Śniadanie: 150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno /
60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Pasta jajeczna ze szczypiorem i awokado
10 g Sałata/pomidor/szczypiorek( 1, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Jabłko
Obiad: 250 ml Zupa kaszkowa /woda, kasza manna, marchew, pietruszka, seler, por,
lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy /
80 g Kotlet z ryby / filet z dorsza b/s, jajka, bułka tarta, cebula, olej Kujawski,
przyprawa do ryby /
100 g Ziemniaki z koperkiem
50 g Surówka z kapusty kiszonej, marchwi i jabłka
150 ml Herbata miętowa ( 1, 3, 4, 7, 9 )
Podwieczorek: 150 ml Sok Kubuś marchew/brzoskwinia/jabłko
1 porcja Chrupki kukurydziane
81-558 Gdynia Orłowo
ul. Miodowa 16