81-558 Gdynia Orłowo
ul. Miodowa 16
LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały , orzechy laskowe, orzechy włoskie , nerkowce , orzechy pekan , orzechy brazylijskie , pistacje , orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami.
JADŁOSPIS
Poniedziałek 09.09.24
Śniadanie: 150 ml Kawa zbożowa na mleku /mleko, kawa Inka/
60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy
z dynią/
10 g Masło
10 g Polędwica ze Spichrza
10 g Sałata /papryka czerwona/ szczypior
( 1, 7 )
II Śniadanie: 80 g Brzoskwinia
Obiad: 250 ml Zupa ogórkowa z ziemniakami /woda, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew,
seler, pietruszka, por, śmietana, przyprawy, sól/ (1, 7, 9 )
150 g Ryż z musem z jabłek
150 ml Kompot wieloowocowy
Podwieczorek: 150 ml Mleko gotowane
1 szt Rogal maślany z masłem (1, 7)
Śniadanie: 150 ml Kakao na mleku /mleko, kakao/
60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy
z dynią/
10 g Masło
10 g Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
10 g Sałata /ogórek świeży/ szczypior
( 1, 7 )
II Śniadanie: 80 g Jabłko
Obiad: 250 ml Zupa neapolitanka z makaronem /woda, makaron, ser żółty, marchew, seler, ,
pietruszka, por, śmietana, pietruszka zielona, przyprawy, sól/
80 g Kotlet z piersi indyka /filet z piersi indyka, jajka, bułka tarta, olej, przyprawy/
100 g Ziemniaki z koperkiem
50 g Fasolka zielona gotowana
150 ml Kompot z owoców leśnych ( 1, 3, 7, 9)
Podwieczorek:130 ml Jogurt pitny owocowy
1 porcja Biszkopty b/c ( 1, 7)
Środa 11.09.24
Śniadanie: 150 ml Kawa zbożowa na mleku /mleko, kawa Inka/
60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy
z dynią/
10 g Masło
10 g Szynka konserwowa
10 g Sałata /pomidor/ szczypior (1, 7 )
II Śniadanie: 80 g Arbuz
Obiad: 250 ml Krem z marchwi z grzankami /woda, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka,
grzanki pszenne, por, pietruszka zielona, przyprawy, sól/
150 g Spaghetti z mięsem i sosem pomidorowym /makaron, szynka b/k, łopatka b/k,
pulpa pomidorowa, olej, przyprawy/
150 ml Kompot wieloowocowy (1, 3, 7, 9 )
Podwieczorek:150 ml Herbata owocowa
1 porcja Ciastka zbożowe z morelą (1 )
Czwartek 12.09.24
Śniadanie: 150 ml Kawa Inka na mleku /mleko, kawa Inka/
60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy
z dynią/
10 g Masło
10 g Ser żółty
10 g Sałata /ogórek małosolny (1,7 )
II Śniadanie: 80 g Jabłko
Obiad: 250 ml Zupa selerowa z kluseczkami /woda, marchew, seler, pietruszka, por, śmietana,
mąka, jajka, przyprawy, sól/
80 g Bioderko pieczone /bioderka z kurczaka, woda, olej, przyprawy/
100 g Ziemniaki z koperkiem
50 g Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, papryki żółtej z jogurtem naturalnym
150 ml Kompot z owoców leśnych (1, 3, 7, 9 )
Podwieczorek:150 g Kisiel wiśniowy na gęsto
1 porcja Chrupki kukurydziane Tygryski ( 1 )
Piątek 13.09.24
Śniadanie: 150 ml Kakao na mleku /mleko, kakao/
60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy
z dynią/
10 g Masło
10 g Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
10 g Sałata /pomidor/ szczypiorek (1, 3, 7)
II Śniadanie: 80 g Arbuz
Obiad: 250 ml Zupa kaszkowa /woda, kasza manna, marchew, seler, pietruszka,
por, śmietana, przyprawy, sól/
80 g Ryba panierowana /filet z dorsza, jajka, bułka tarta, olej, przyprawy/
100 g Ziemniaki z koperkiem
50 g Surówka z kapusty kiszonej, marchwi, jabłka z jogurtem naturalnym
150 ml Herbata miętowa (1, 3, 4, 7, 9 )
Podwieczorek:150 ml Sok Kubuś marchew, banan, brzoskwinia
½ Jabłko
ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZMIAN W JADŁOSPISIE
81-558 Gdynia Orłowo
ul. Miodowa 16