Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Jadłospis

 

LISTA ALERGENÓW

 

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

 

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy tj. migdały , orzechy laskowe, orzechy włoskie , nerkowce , orzechy pekan , orzechy brazylijskie , pistacje , orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne

9. Seler zwyczajny i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2

13. Łubin i produkty pochodne

14. Mięczaki i produkty pochodne

 

W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami

 

 

ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZMIAN W JADŁOSPISIE.

 

POSZCZEGÓLNE SKŁADNIKI POTRAW DOSTĘPNE SĄ U INTENDENTA.

 

JADŁOSPIS

 

 

Poniedziałek 02.06.25      

Śniadanie:   150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka/ 

        60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                   razowy z dynią/

        10 g Masło

        10 g Parówka gotowana

        10 g Sałata/ pomidor/ szczypior ( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Melon

Obiad:            250 ml Kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami /woda, kapusta młoda, marchew,

                                  ziemniaki, seler,  pietruszka, ,por,  liść laurowy, lubczyk, ziele angielskie, sól /

                     150 g Makaron z twarogiem i truskawkami  /makaron kokardka, twaróg biały,

                               truskawki, jogurt naturalny Zott, cukier waniliowy /

                      150 ml Kompot wieloowocowy  b/c   ( 1, 3, 7, 9)

Podwieczorek:250 ml Płatki zbożowe z mlekiem / mleko 2 %, płatki corn flakes, płatki Cini minis,

                                  płatki czekoladowe / ( 1 , 7 )

 

                       

Wtorek 03.06.25      

Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno/ 

        60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                   razowy z dynią/

        10 g Masło

        10 g Ser żółty Gouda

        10 g Sałata/ogórek świeży/rzodkiewka/szczypior ( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Jabłko

Obiad:            250 ml Zupa pomidorowa z kluseczkami /woda, marchew, koncentrat pomidorowy,

                                seler, pietruszka, mąka, por , jajka, śmietana 12 %, lubczyk, liść laurowy, ziele

                                 angielskie /                      

                      80 g Kotlet drobiowy z masłem i pietruszką zieloną / pierś z kurczaka, jajka, masło

                              bułka tarta, pietruszka zielona, cebula, olej Kujawski, przyprawa do kurczaka /

                      100 g Ziemniaki z koperkiem

                       50 g Surówka z marchwi i jabłka z jogurtem naturalnym Zott

                      150 ml Kompot wieloowocowy         (1, 3, 7, 9)

                                                                 Podwieczorek:115 g Jogurt owocowy

                       1 porcja Biszkopty b/c

 


Środa 04.06.25

              Śniadanie:   150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka  /

        60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                    razowy z dynią/

        10 g Masło

        10 g Szynka gotowana

        10 g Sałata/papryka czerwona/szczypior  ( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Arbuz

Obiad:            250 ml Zupa fasolowa z ziemniakami /woda, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler

                                fasola Jaś, por, czosnek,  lubczyk, sól, ziele angielskie, liść laurowy /

                     150 g Spaghetti z mięsem i sosem pomidorowym /szynka b/k, łopatka b/k, makaron

                               nitka, pulpa pomidorowa, cebula, olej Kujawski, pomidory z bazylią i czosnkiem/

                      150 ml Kompot wieloowocowy  ( 1, 3, 7, 9 )

Podwieczorek:150 g Truskawki świeże z jogurtem naturalnym Zott

                     

 

Czwartek 05.06.25

Śniadanie:  250 ml Zupa mleczna z zacierką / mleko 2%, mąka, jajka, miód /

      60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                   razowy z dynią/

      10 g  Masło

      10 g Dżem brzoskwiniowy  ( 1, 3, 7 )

II Śniadanie: 1 porcja 80 g Banan

Obiad:           250 ml Krem z marchwi z grzankami  /woda, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka,

                                 grzanki pszenne, liść laurowy,  lubczyk, ziele angielskie, sól /  

                     80 g Gulasz z indykapierś z indyka, woda, mąka, cebula, olej Kujawski, przyprawa

                            do gulaszu /

                    100 g Kasza pęczak

                    50 g Surówka z buraków i jabłka

                    150 ml Kompot wieloowocowy        (1, 7, 9)          

Podwieczorek:150 ml Herbata owocowa

                      1 porcja Ciasto ze śliwkami  / wypiek własny /

                       

                         

                 

 

Piątek 06.06.25      

Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno/ 

        60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                   razowy z dynią/

        10 g Masło

        10 g Jajko gotowane

        10 g Sałata/pomidor/szczypior ( 1, 3, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Jabłko

Obiad:            250 ml Zupa ryżowa /woda, marchew, pietruszka, seler, por, ryż,

                                pietruszka zielona, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk /                          

                      80 g Ryba panierowanafilet z dorsza b/s, jajka, bułka tarta ,olej Kujawski,

                               przyprawa do ryb /

                      100 g Ziemniaki z koperkiem

                       50 g Surówka z ogórka kiszonego, jabłka, groszku zielonego z jogurtem naturalnym

     150 ml Herbata miętowa        (1, 3, 4, 7, 9)

                                                                   Podwieczorek:200 ml Kubuś immuno owocowy

                      1 porcja Chrupki kukurydziane

                     

             

                                                         

                      

Data dodania: 2024-06-18 14:24:49
Data edycji: 2025-06-02 06:04:47
Ilość wyświetleń: 4047
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej