Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Jadłospis

LISTA ALERGENÓW

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

 SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy tj. migdały , orzechy laskowe, orzechy włoskie , nerkowce , orzechy pekan , orzechy brazylijskie , pistacje , orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne
  9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne

W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami

ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZMIAN W JADŁOSPISIE

 

POSZCZEGÓLNE SKŁADNIKI POTRAW DOSTĘPNE SĄ U INTENDENTA

JADŁOSPIS

Poniedziałek 22.12.25      

 Śniadanie:   150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka/

         60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb

                 razowy z dynią/

         10 g Masło

         10 g Krakowska drobiowa

         10 g Sałata/pomidor/szczypior ( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Banan

Obiad:            250 ml Krupnik z ziemniakami /woda, ziemniaki, kasza jęczmienna, marchew, seler,  

                                  pietruszka, sól, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie / 

                       150 g Naleśniki z twarogiem/marmoladą  / mąka, mąka kukurydziana, jajka, mleko,

                                 jogurt naturalny Zott, twaróg biały, marmolada różana, olej Kujawski /

                       150 ml Kompot wieloowocowy         (1, 3 , 7, 9)

Podwieczorek:150 g Herbata owocowa

                                 1 porcja Bułka paryska z masłem i pastą z marchwi, sera żółtego z czosnkiem

Wtorek 23.12.25

Śniadanie:  150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno  /

       60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb

                 razowy z dynią/                        

       10 g  Masło

       10 g  Ser żółty

       10 g  Sałata/ogórek świeży/szczypior ( 1, 3, 7 )                                      

II Śniadanie: 1 porcja 80 g Jabłko

Obiad:           250 ml  Zupa kaszkowa /woda, marchew, kasza manna, seler, pietruszka, por,

                                   liść laurowy,  lubczyk, ziele angielskie, sól /

                      80 g Pulpet w sosie koperkowym /szynka b/k, łopatka b/k, mąka, mąka ziemniaczana,

                               jajka, marchew, pietruszka, cebula, śmietana 12 %, olej Kujawski /

                      100 g Ziemniaki z koperkiem

                       50 g Marchewka mini gotowana

                      150 ml Kompot wieloowocowy  ( 1, 3 , 7, 9 )

Podwieczorek:150 g Jogurt naturalny Zott z owocami suszonymi i płatkami owsianymi

                       

Poniedziałek 29.12.25      

 Śniadanie:   150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka/

         60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb

                 razowy z dynią/

         10 g Masło

         10 g Szynka gotowana

         10 g Sałata/pomidor/szczypior ( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 120 g Mus warzywny

Obiad:            250 ml Kapuśniak z ziemniakami /woda, ziemniaki, kapusta kiszona, marchew, seler,  

                                  pietruszka, sól, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie / 

                       150 g Placki z jabłkiem  / mąka, mąka kukurydziana, jajka, mleko, jabłka,

                                 jogurt naturalny Zott, olej Kujawski, cukier waniliowy, proszek do pieczenia /

                       150 ml Kompot wieloowocowy         (1, 3 , 7, 9)

Podwieczorek: 150 g Jogurt naturalny Zott z owocami suszonymi, płatkami owsianymi

Wtorek 30.12.25 

Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno/

         60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                             

                 razowy z dynią/

         10 g Masło

         10 g Dżem brzoskwiniowy 100 %

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Pomarańcze

Obiad:            250 ml Zupa z brokuł z ryżem /woda, brokuł, marchew, pietruszka, seler, por,

                                  śmietana 12 %, lubczyk, sól, ziele angielskie, liść laurowy /

                       80 g Kotlet schabowy / schab b/k, jajka, bułka tarta, olej Kujawski, przyprawa do mięs

                       100 g Ziemniaki z koperkiem

                       50 g Fasolka zielona gotowana

                      150 ml Herbata owocowa  ( 1, 3, 7, 9 )

Podwieczorek:150 g Budyń waniliowy z musem z truskawek

Środa 31.12.25      

 Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno/

         60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb

                 razowy z dynią/

         10 g Masło

         10 g Serek almette śmietankowy

         10 g Sałata/ogórek kiszony ( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Jabłko

Obiad:            250 ml Zupa ziemniaczana /woda, ziemniaki,  marchew, seler, pietruszka, por, czosnek

                                  lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, sól / 

                      150 g Makaron kolorowy z warzywami i sosem pomidorowym /makaron świdry,

                                papryka czerwona, marchew, seler, pietruszka, cukinia, pulpa pomidorowa,

                                olej Kujawski, przyprawa włoska /

                      150 ml Kompot wieloowocowy         (1, 4 , 3 , 7, 9)

 Podwieczorek:200 ml Sok pomarańczowy 100 %

                        1 porcja Pierniki nadziewane ( 1 , 7 )

Piątek 02.01.26      

 Śniadanie:   150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka/

         60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb

                 razowy z dynią/

         10 g Masło

         10 g Ser żółty Gouda

         10 g Sałata/papryka czerwona/szczypior ( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 100 g mus warzywny

Obiad:            250 ml Zupa jarzynowa z ziemniakami /woda, ziemniaki, marchew, seler, kalafior,

                                  fasolka, groszek zielony, pietruszka, sól, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie / 

                       150 g Ryż gotowany na mleku z jabłkami

                       150 ml Kompot wieloowocowy         (1, 3 , 7, 9)

Podwieczorek: 150 ml Sok Kubuś marchew/banan/jabłko

                        1 porcja Chrupki kukurydziane

 

Data dodania: 2024-06-18 14:24:49
Data edycji: 2025-12-19 09:52:56
Ilość wyświetleń: 6669
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej