Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Jadłospis

 

LISTA ALERGENÓW

 

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

 

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy tj. migdały , orzechy laskowe, orzechy włoskie , nerkowce , orzechy pekan , orzechy brazylijskie , pistacje , orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne
  9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne

 

W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami

 

 

 

JADŁOSPIS

 

Poniedziałek 21.10.24

Śniadanie:      150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka/

           60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy 

                 z dynią/

           10 g Masło

           10 g Polędwica ze spichrza

           10 g Sałata /pomidor/ szczypior ( 1,7)

II Śniadanie:    1 porcja 80 g Brzoskwinia

Obiad:             250 ml Zupa ziemniaczana /woda, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, por,                                                pietruszka zielona, przyprawy, sól/

                        150 g Placki z jabłkiem  /mąka, jabłka, jajka, mleko, cukier waniliowy, olej/

                        150 ml Kompot wieloowocowy   b/c (1, 3, 7, 9 )

Podwieczorek: 150 ml Mleko owsiane

                         1 porcja Kanapki z pastą z awokado i pomidorami suszonymi  (1,7 )

 

Wtorek 22.10.24      

 Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao/

         60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy 

                 z dynią/

         10 g Masło

         10 g Ser żółty Gouda

         10 g Sałata /papryka czerwona/szczypior ( 1, 7

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Gruszka

Obiad:            250 ml Barszcz czerwony z ziemniakami /woda, buraki, marchew, seler, pietruszka,                             ziemniaki, por, śmietana, cytryna, czosnek, majeranek, przyprawy, sól/         

                       80 g Gulasz wieprzowy /szynka b/k, łopatka b/k, woda, mąka, cebula, olej, przyprawy /

                      100 g Kasza gryczana

                        50 g Ogórek kiszony

                       150 ml Kompot z owoców leśnych  b/c ( 1, 3, 7, 9)

Podwieczorek:150 g Budyń waniliowy z musem z truskawek b/c

                      

                       

                        

 Środa 23.10.24      

 Śniadanie:   150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka/

         60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy 

                 z dynią/

         10 g Masło

         10 g Polędwica drobiowa

         10 g Sałata /ogórek małosolny(1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Jabłko

Obiad:            250 ml Zupa jarzynowa z ziemniakami /woda, kalafior świeży, fasolka zielona, marchew,            

                                  pietruszka, seler, ziemniaki, por, śmietana, przyprawy, pietruszka zielona, sól/

                       150 g Ryż biały z mięsem i warzywami i sosem pomidorowym / ryż, szynka b/k, łopatka                                            b/k, cukinia, papryka czerwona, pieczarki, marchew, seler, por, passata                                          pomidorowa , przyprawy/

                      150 ml Kompot wieloowocowy b/c (1, 7, 9 )

Podwieczorek:150 g Jogurt naturalny z płatkami owsianymi, morelą suszoną i pestkami słonecznika

                        ( 7 )

                       

Czwartek 24.10.24      

 Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao /

         60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy 

                 z dynią/

         10 g Masło

         10 g Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

         10 g Sałata/ogórek świeży/szczypior

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Śliwka

Obiad:            250 ml Zupa pomidorowa z makaronem /woda, makaron kulka, marchew, seler,                                              pietruszka, por, koncentrat pomidorowy, śmietana, pietruszka zielona,przyprawy,                                sól / 

                       80 g Kotlet schabowy / schab b/k, jajka, bułka tarta, olej, przyprawy/

                       100 g Ziemniaki z koperkiem

                        50 g Fasolka zielona gotowana

                       150 ml Kompot z owoców leśnych  b/c     (1, 3, 7, 9 )

Podwieczorek:150 g Mleko gotowane

                        1 porcja Ciastka owsiane

 

 

 

Piątek 25.10.24      

 Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku /mleko, kakao/

         60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy 

                 z dynią/

         10 g Masło

         10 g Jajko gotowane

         10 g Sałata /pomidor/szczypiorek (1, 3, 7)

II Śniadanie:  120 g Mus warzywny

Obiad:            250 ml Zupa kaszkowa /woda, kasza manna, marchew, seler, pietruszka, por,                                              przyprawy, pietruszka zielona, sól/

                      80 g Kotlet z ryby  /filet z dorsza, jajka, bułka tarta, cebula, olej, przyprawy/

                       100 g Ziemniaki z koperkiem

                        50 g Surówka z kapusty kiszonej, marchwi i jabłka

                       150 ml Herbata miętowa        (1, 3, 4, 7, 9 )

Podwieczorek:150 g Ryż z musem z jabłek

                       

                              

                   

                        

ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZMIAN W JADŁOSPISIE.

Data dodania: 2024-06-18 14:24:49
Data edycji: 2024-10-20 20:34:59
Ilość wyświetleń: 881
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej