Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Jadłospis

LISTA ALERGENÓW

 

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

 

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy tj. migdały , orzechy laskowe, orzechy włoskie , nerkowce , orzechy pekan , orzechy brazylijskie , pistacje , orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne

9. Seler zwyczajny i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2

13. Łubin i produkty pochodne

14. Mięczaki i produkty pochodne

 

W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami

 

 

 

JADŁOSPIS

Poniedziałek 14.10.24
Śniadanie: 150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka/

          60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy  

                z dynią/

          10 g Masło

          1 szt Parówka wieprzowa

          10 g Sałata /pomidor/ szczypior ( 1,7)

II Śniadanie:    80 g Jabłko

Obiad:             250 ml Krupnik z ziemniakami /woda, kasza jęczmienna, marchew, seler, por,​ ​                       pietruszka, ziemniaki, przyprawy, sól/

                       150 g Makaron z warzywami i sosem pomidorowym /makaron świdry kolorowy,                         cukinia, por, pieczarki, cebula, marchew, seler, pietruszka, pulpa pomidorowa,                     olej/

                       150 ml Kompot wieloowocowy   b/c (1, 3, 7, 9 )

Podwieczorek: 150 ml Jogurt naturalny z granolą owocową  (1,7 )


Wtorek 15.10.24
      

Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao/ 

        60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy  

                z dynią/

        10 g Masło

        10 g Pasta z soczewicy czerwonej z pomidorami suszonymi

        10 g Sałata / papryka żółta/szczypior ( 1, 7

II Śniadanie:  80 g Seler naciowy/marchew

Obiad:            250 ml Zupa brokułowa z ryżem /woda, brokuł, marchew, seler, pietruszka,                                             ryż, por, przyprawy, sól/          

                      80 g Kotlet mielony wieprzowy /szynka b/k, łopatka b/k, jajka, bułka tarta, cebula, olej,                     przyprawy/

                      100 g Ziemniaki z koperkiem

                       50 g Mizeria z jogurtem naturalnym

                      150 ml Kompot z owoców leśnych  b/c ( 1, 3, 7, 9)

Podwieczorek:150 g Kasza jaglana z owocami świeżymi /banan, kiwi, gruszka /

                  
Środa 16.10.24        

Śniadanie:   150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka/ 

        60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy  

                z dynią/

        10 g Masło

        10 g Krakowska drobiowa

        10 g Sałata /ogórek kiszony /szczypior (1, 7 )

II Śniadanie:  80 g Gruszka

Obiad:            250 ml Zupa fasolowa z ziemniakami /woda, fasola biała,  marchew, seler, pietruszka,  

                                 por, czosnek, majeranek, przyprawy, sól/

                      150 g Pierogi ruskie z masłem -wyrób własny  / woda, mąka, jajka, twaróg biały, cebula,                    masło, przyprawy/

         150 ml Kompot wieloowocowy b/c (1, 3, 7, 9 )

Podwieczorek:150 g Serek Danio waniliowy

                       1 porcja Chrupki kukurydziane (1 , 7)

                       

Czwartek 17.10.24      

Śniadanie:   250 ml Owsianka z owocami suszonymi / mleko, płatki owsiane, żurawina suszona, ​​        rodzynki, śliwka suszona, siemię lniane , miód / 

        60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy  

                z dynią/

        10 g Masło

        10 g Dżem 100% brzoskwiniowy

II Śniadanie:  80 g Jabłko

Obiad:            250 ml Kapuśniak z ziemniakami /woda, kapusta młoda, marchew, seler, pietruszka,                      por, ziemniaki, śmietana, przyprawy, sól /  

                      80 g Bioderko pieczone  / bioderko z kurczaka, woda, olej, przyprawy/

                      100 g Kasza bulgur

                       50 g Surówka z buraków i jabłka

                      150 ml Kompot z owoców leśnych  b/c(1, 3, 7, 9 )

Podwieczorek:150 g Kisiel wiśniowy na gęsto

                       ½  Banan ( 1 )

 

 

Piątek 18.10.24      

Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku /mleko, kakao/ 

        60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy  

                z dynią/

        10 g Masło

        10 g Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

        10 g Sałata /ogórek świeży/rzodkiewka/szczypiorek (1, 3, 7)

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Jabłko

Obiad:            250 ml Zupa ryżowa /woda, ryż, marchew, seler, pietruszka, por, przyprawy, sól/

         80 g Ryba panierowana  /filet z dorsza, jajka, bułka tarta, olej, przyprawy/

                      100 g Ziemniaki z koperkiem

                       50 g Surówka z białej kapusty, marchwi, jabłka z jogurtem naturalnym

                      150 ml Herbata miętowa (1, 3, 4, 7, 9 )

Podwieczorek:150 ml Sok Kubuś marchew/banan/jabłko

                       1 porcja Wafle ryżowe

                             

                   

                       

ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZMIAN W JADŁOSPISIE

          

Data dodania: 2024-06-18 14:24:49
Data edycji: 2024-10-11 21:21:33
Ilość wyświetleń: 828
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej