Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Jadłospis

LISTA ALERGENÓW

 

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

 

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy tj. migdały , orzechy laskowe, orzechy włoskie , nerkowce , orzechy pekan , orzechy brazylijskie , pistacje , orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne
  9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne

 

W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami

 

 ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZMIAN W JADŁOSPISIE

 

POSZCZEGÓLNE SKŁADNIKI POTRAW DOSTĘPNE SĄ U INTENDENTA

 

                              JADŁOSPIS

Poniedziałek 10.11.25      

 Śniadanie:   150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka/

         60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb

                 razowy z dynią/

         10 g Masło

         10 g Ser żółty Gouda

         10 g Sałata/papryka czerwona/szczypior ( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Marchew

Obiad:            250 ml Zupa ziemniaczana /woda, ziemniaki, marchew,  seler, pietruszka, czosnek,

                                  lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie / 

                       150 g Placki z jabłkiem  / jabłka, mąka, jajka, olej Kujawski, proszek do pieczenia, 

                                 cukier waniliowy/

                       150 ml Kompot wieloowocowy         (1, 3 , 7, 9)

 Podwieczorek:150 ml Sok Kubuś marchew/banan/jabłko

                        1 porcja Wafle ryżowe naturalne ( 7 )

 

Środa 12.11.25

Śniadanie:  150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka /

       60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb

                 razowy z dynią/                        

       10 g  Masło

       10 g  Krakowska drobiowa

       10 g  Sałata/pomidor/szczypior ( 1, 3, 7 )                                     

II Śniadanie: 1 porcja 80 g Gruszka

Obiad:           250 ml  Zupa grochowa z ziemniakami /woda, groch łuskany, ziemniaki, marchew, seler,

                                  pietruszka, por, czosnek, liść laurowy,  lubczyk, ziele angielskie, sól /

                      150 g Makaron kolorowy z warzywami i sosem pomidorowym / makaron świdry

                                kolorowy, pulpa pomidorowa, cukinia, pieczarki, papryka czerwona, marchew

                                pietruszka, por, cebula, olej Kujawski, przyprawa włoska /

                      150 ml Kompot wieloowocowy        (1, 3 , 7, 9)                                                          

Podwieczorek:115 g Jogurt owocowy

                       1 porcja Ciastka zbożowe z morelą  ( 1 , 7 )

                                  

 

Czwartek 13.11.25 

Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno  /

         60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb                             

                 razowy z dynią/

         10 g Masło

         10 g Twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem

                      10 g Sałata/ogórek świeży/szczypior  ( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Pomarańcze

Obiad:            250 ml Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną /woda, marchew, pietruszka, kalafior,

                                  brokuł, fasolka zielona, seler, por, lubczyk, sól, ziele angielskie, liść laurowy /

                       80 g Pulpet w sosie koperkowym / szynka b/k, łopatka b/k, jajka, bułka pszenna, 

                               mąka, mąka ziemniaczana, koper, śmietana 12 %, przyprawa do mielonego /

                       100 g Ziemniaki z koperkiem

                        50 g Surówka z buraków i jabłka

                      150 ml Kompot wieloowocowy  ( 1, 3, 7, 9 )

Podwieczorek:150 g Kisiel cytrynowy na gęsto

                        1 porcja Banan

                      

  Piątek 31.10.25      

 Śniadanie:   150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno/

         60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb

                 razowy z dynią/

         10 g Masło

         10 g Jajko gotowane

         10 g Sałata/pomidor/szczypior ( 1, 7 )

II Śniadanie:  1 porcja 80 g Melon

Obiad:            250 ml Zupa ryżowa /woda, marchew, seler, pietruszka,  por, ryż,

                                  lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, sól / 

                      80 g Ryba panierowana / filet z dorsza z/s, jajka, bułka tarta, olej Kujawski

                              przyprawa do ryby /

                      100 g Ziemniaki z koperkiem

                      50 g Surówka z białej kapusty, marchwi, jabłka

                      150 ml Herbata miętowa         (1, 4 , 3 , 7, 9)

Podwieczorek:150 g Kasza manna na mleku z musem malinowym

                       

                       

                  

 

       

Data dodania: 2024-06-18 14:24:49
Data edycji: 2025-11-07 10:21:16
Ilość wyświetleń: 6002
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej