81-558 Gdynia Orłowo
ul. Miodowa 16
LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały , orzechy laskowe, orzechy włoskie , nerkowce , orzechy pekan , orzechy brazylijskie , pistacje , orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami
JADŁOSPIS
Poniedziałek 14.10.24
Śniadanie: 150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka/
60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy
z dynią/
10 g Masło
1 szt Parówka wieprzowa
10 g Sałata /pomidor/ szczypior ( 1,7)
II Śniadanie: 80 g Jabłko
Obiad: 250 ml Krupnik z ziemniakami /woda, kasza jęczmienna, marchew, seler, por, pietruszka, ziemniaki, przyprawy, sól/
150 g Makaron z warzywami i sosem pomidorowym /makaron świdry kolorowy, cukinia, por, pieczarki, cebula, marchew, seler, pietruszka, pulpa pomidorowa, olej/
150 ml Kompot wieloowocowy b/c (1, 3, 7, 9 )
Podwieczorek: 150 ml Jogurt naturalny z granolą owocową (1,7 )
Wtorek 15.10.24
Śniadanie: 150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao/
60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy
z dynią/
10 g Masło
10 g Pasta z soczewicy czerwonej z pomidorami suszonymi
10 g Sałata / papryka żółta/szczypior ( 1, 7
II Śniadanie: 80 g Seler naciowy/marchew
Obiad: 250 ml Zupa brokułowa z ryżem /woda, brokuł, marchew, seler, pietruszka, ryż, por, przyprawy, sól/
80 g Kotlet mielony wieprzowy /szynka b/k, łopatka b/k, jajka, bułka tarta, cebula, olej, przyprawy/
100 g Ziemniaki z koperkiem
50 g Mizeria z jogurtem naturalnym
150 ml Kompot z owoców leśnych b/c ( 1, 3, 7, 9)
Podwieczorek:150 g Kasza jaglana z owocami świeżymi /banan, kiwi, gruszka /
Środa 16.10.24
Śniadanie: 150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka/
60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy
z dynią/
10 g Masło
10 g Krakowska drobiowa
10 g Sałata /ogórek kiszony /szczypior (1, 7 )
II Śniadanie: 80 g Gruszka
Obiad: 250 ml Zupa fasolowa z ziemniakami /woda, fasola biała, marchew, seler, pietruszka,
por, czosnek, majeranek, przyprawy, sól/
150 g Pierogi ruskie z masłem -wyrób własny / woda, mąka, jajka, twaróg biały, cebula, masło, przyprawy/
150 ml Kompot wieloowocowy b/c (1, 3, 7, 9 )
Podwieczorek:150 g Serek Danio waniliowy
1 porcja Chrupki kukurydziane (1 , 7)
Czwartek 17.10.24
Śniadanie: 250 ml Owsianka z owocami suszonymi / mleko, płatki owsiane, żurawina suszona, rodzynki, śliwka suszona, siemię lniane , miód /
60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy
z dynią/
10 g Masło
10 g Dżem 100% brzoskwiniowy
II Śniadanie: 80 g Jabłko
Obiad: 250 ml Kapuśniak z ziemniakami /woda, kapusta młoda, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, śmietana, przyprawy, sól /
80 g Bioderko pieczone / bioderko z kurczaka, woda, olej, przyprawy/
100 g Kasza bulgur
50 g Surówka z buraków i jabłka
150 ml Kompot z owoców leśnych b/c(1, 3, 7, 9 )
Podwieczorek:150 g Kisiel wiśniowy na gęsto
½ Banan ( 1 )
Piątek 18.10.24
Śniadanie: 150 ml Kakao na mleku /mleko, kakao/
60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb razowy
z dynią/
10 g Masło
10 g Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
10 g Sałata /ogórek świeży/rzodkiewka/szczypiorek (1, 3, 7)
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Jabłko
Obiad: 250 ml Zupa ryżowa /woda, ryż, marchew, seler, pietruszka, por, przyprawy, sól/
80 g Ryba panierowana /filet z dorsza, jajka, bułka tarta, olej, przyprawy/
100 g Ziemniaki z koperkiem
50 g Surówka z białej kapusty, marchwi, jabłka z jogurtem naturalnym
150 ml Herbata miętowa (1, 3, 4, 7, 9 )
Podwieczorek:150 ml Sok Kubuś marchew/banan/jabłko
1 porcja Wafle ryżowe
ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZMIAN W JADŁOSPISIE
81-558 Gdynia Orłowo
ul. Miodowa 16