81-558 Gdynia Orłowo
ul. Miodowa 16
LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały , orzechy laskowe, orzechy włoskie , nerkowce , orzechy pekan , orzechy brazylijskie , pistacje , orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
W jadłospisie alergeny są oznaczone przy wskazanym posiłku odpowiadającymi im numerami
ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZMIAN W JADŁOSPISIE.
POSZCZEGÓLNE SKŁADNIKI POTRAW DOSTĘPNE SĄ U INTENDENTA.
JADŁOSPIS
Poniedziałek 23.06.25
Śniadanie: 150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka /
60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Krakowska drobiowa
10 g Sałata/pomidor/szczypior ( 1, 7 )
II Śniadanie: 100 ml Sok Kubuś marchew/banan/jabłko
Obiad: 250 ml Krupnik z ziemniakami /woda, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler,
kasza jęczmienna, por, lubczyk, sól, ziele angielskie, liść laurowy /
150 g Placki z jabłkiem / jabłka, mąka, jajka, jogurt naturalny, cukier waniliowy,
proszek do pieczenia, olej Kujawski /
150 ml Kompot wieloowocowy ( 1, 3, 7, 9 )
Podwieczorek:130 g Serek Danio waniliowy
1 porcja Chrupki kukurydziane ( 7 )
Wtorek 24.06.25
Śniadanie: 150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno/
60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem
10 g Sałata/ogórek świeży/szczypior ( 1, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Jabłko
Obiad: 250 ml Zupa neapolitanka z makaronem /woda, marchew, seler, pietruszka, ser żółty,
makaron nitka, por, śmietana 12 %, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie /
80 g Pulpet w sosie pomidorowym / szynka b/k, łopatka b/k, jajka, mąka, koncentrat
pomidorowy, mąka ziemniaczana, marchew, pietruszka, Kujawski, przyprawa do
mielonego /
100 g Ziemniaki z koperkiem
50 g Surówka z białej kapusty, marchwi i jabłka z jogurtem naturalnym
150 ml Kompot wieloowocowy (1, 3, 7, 9)
Podwieczorek:150 g Galaretka / różne smaki /
1 porcja Biszkopt b/c ( 1 )
Środa 25.06.25
Śniadanie: 150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka /
60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Polędwica ze spichrza
10 g Sałata/pomidor/szczypior ( 1, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Arbuz
Obiad: 250 ml Zupa kalafiorowa z ziemniakami /woda, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler,
kalafior, por, śmietana 12 %, lubczyk, sól, ziele angielskie, liść laurowy /
150 g Makaron świderki z mięsem, warzywami i sosem pomidorowym / makaron
świdry, szynka b/k, łopatka b/k, pulpa pomidorowa, cukinia, papryka czerwona,
marchew, pietruszka, olej Kujawski, przyprawa włoska, oregano /
150 ml Kompot wieloowocowy ( 1, 3, 7, 9 )
Podwieczorek:150 g Truskawki świeże z jogurtem naturalnym Zott
Czwartek 26.06.25
Śniadanie: 150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno/
60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Ser żółty Gouda
10 g Sałata/papryka czerwona/szczypior ( 1, 3, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Morela
Obiad: 250 ml Zupa pomidorowa z kluseczkami /woda, koncentrat pomidorowy, marchew,
seler, pietruszka, por, mąka, jajka, śmietana 12 %, liść laurowy, lubczyk, ziele
angielskie, sól /
80 g Bioderko pieczone / bioderko z kurczaka, olej Kujawski, przyprawa do kurczaka
pieczonego /
100 g Ziemniaki z koperkiem
50 g Mizeria z jogurtem naturalnym Zott
150 ml Kompot wieloowocowy (1, 7, 9)
Podwieczorek:150 ml Kisiel wiśniowy na gęsto
½ Banan ( 1 )
Piątek 27.06.25
Śniadanie: 150 ml Kakao na mleku b/c /mleko, kakao decomorreno/
60 g Pieczywo mieszane/chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Jajko gotowane
10 g Sałata/papryka żółta/szczypior ( 1, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Jabłko
Obiad: 250 ml Zupa kaszkowa /woda, marchew, seler, pietruszka, kasza manna, por,
śmietana 12 %, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie /
80 g Ryba panierowana / filet z dorsza, jajka, bułka tarta, olej Kujawski,
przyprawa do ryby /
100 g Ziemniaki z koperkiem
50 g Ogórek małosolny
150 ml Herbata miętowa (1, 3, 7, 9)
Podwieczorek:200 ml Sok pomarańczowy Tymbark
1 porcja Wafle ryżowe naturalne ( 1 )
Poniedziałek 30.06.25
Śniadanie: 150 ml Kawa zbożowa na mleku b/c /mleko, kawa Inka /
60 g Pieczywo mieszane /chleb pszenny, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
razowy z dynią/
10 g Masło
10 g Serek Almette śmietankowy
10 g Sałata/pomidor/szczypior ( 1, 7 )
II Śniadanie: 1 porcja 80 g Marchew
Obiad: 250 ml Zupa ziemniaczana/woda, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler,
por, czosnek, lubczyk, sól, ziele angielskie, liść laurowy /
150 g Makaron z twarogiem i truskawkami / makaron kokardka, jogurt naturalny,
twaróg biały, truskawka świeża/
150 ml Herbata owocowa ( 1, 3, 7, 9 )
Podwieczorek:150 g Jogurt naturalny
1 porcja Chrupki kukurydziane ( 7 )
81-558 Gdynia Orłowo
ul. Miodowa 16